Vogeldagboek©


Woensdag 3 augustus 2005 - Tachtig en schieten op kauwen

De schoolvakanties schieten al op, vandaar dat Luuk Punt en ik vandaag ons traditioneel uitstapje naar de eilanden hebben gemaakt. De radarvoorspellingen wezen op regen in het zuidwesten in de loop van de middag en dat klopte heel aardig. We haalden vandaag de mooie score van tachtig soorten (later bleek bij hertelling 81). Vogels die we spontaan 'spotten' want we zijn echt niet op jacht naar soorten. Sterker nog, we hebben ons veel beziggehouden met vlinders!

Casarca030805
Een van de twee casarca's (Tadorna ferruginea - Ruddy Shelduck) op de Ventjagersplaten.

We hebben gevogeld op Goeree-Overflakkee en de topper van de dag was een strandplevier in het haventje van Battenoord, een gehucht aan de Grevelingen aan de zuidkant van dit Zuid-Hollandse eiland. Daar was het trouwens volop genieten geblazen met zo'n tien groenpootruiters, 250 rosse grutto's, vier kleine zilverreigers, een krombekstrandloper, bontbekplevieren, zilverplevieren en vooral ook 9 dwergsterns.

Dwergstern030805A
Dwergstern (Sterna albifrons - Little Tern) in Battenoord, aan de onscherpe foto is duidelijk te zien dat de vogels op grote afstand zaten.

Oranjezandoogje030805
Hier en bij het pad naar kijkhut De Zwartkopmeeuw vlogen tal van 'afgevlogen' oranje zandoogjes.

Ons tripje waren we begonnen in kijkhut De Visarend bij de Ventjagersplaten. Daar zaten o.n. twee casarca's en, voor zover je ze door de grote afstanden kon tellen, zo'n 250 lepelaars. Ook 5 flamingo's, met hun poten in het water en mede door de afstand niet goed te herkennen. Ze waren echter vrij fel rood gekleurd zodat Caribische flamingo's voor de hand lagen. Verder o.m. matkop, boomkruiper, zwartkop en tuinfluiter.

Daarna naar kijkhut De Zwartkopmeeuw in Ooltgensplaat. Vooral het pad naar de hut vind ik bijzonder interessant, veel kleine zangertjes, vlinders, libellen, ook een groene specht en een paar roodborsttapuiten. Hier ook een zomertortel.

Atalanta030805
Atalanta's (Vanessa atalanta - Red Admiral) zijn ook van die prachtige vlinders, twee foto's bij De Zwartkopmeeuw gemaakt.
Atalanta030805A

Via Battenoord naar (kijkhut De Slechtvalk op) de Westplaat buiten grond, waar ik ook nog nooit geweest was. Het is een natuurgebied aan het Haringvliet tussen Stellendam en Middelharnis, aan de noordkant van het eiland. Ook hier weer zeker 3 kleine zilverreigers, in Battenoord ook al ten minste 4. Grote zilvers niet gezien. We wilden nog even op de huisreis in Stellendam kijken, maar de regen verstoorde die plannen.

Bontzandoogje030805
Dit bont zandoogje (Pararge aegeria - Speckled Wood) heb ik met één hand gefotografeerd.

Met mijn andere hand was ik namelijk aan het bellen. Gisteren had ik de Groendesk van de AID (Algemene Inspectie Dienst) via een e-mail gevraagd welke vogels er het hele jaar door vogelvrij zijn en gedood mogen worden.

Ik had dat gevraagd omdat ik onlangs bij De Wilck op een boerenerf schoten hoorde en diverse kauwen naar beneden zag storten. Mag dat zo maar, vroeg ik mij af. Ik heb al eerder de Groendesk benaderd en daar krijg je op dergelijke vragen prompt antwoord, ze belden me dus zelfs op!

Het antwoord was voor mij 'nieuw'. Agrariërs mogen kauwen doodschieten als ze, aantoonbaar, schade aan hun gewassen aanrichten. Dat wist ik. Maar, zo werd mij verzekerd: alleen bij schade aan gewassen op het veld! Als ze op een boerenerf 'snoepen' van gevallen graankorrels, uit niet afgedekte voederopslagplaatsen enzovoort, dan mag er absoluut niet op kauwen en kraaien e.d. geschoten worden.

Ik kreeg het dringende advies in dat geval voortaan meteen de politie (of de AID) te bellen.