Vogeldagboek©


Zaterdag 23 april 2005 - Exotische dagen

Vanmiddag even in de Amaliahut geweest en daarna heerlijk rustig onder de stralende zon op een krukje bij de Wilckplas gezeten. Het is nu eenmaal niet anders, maar wel lastig: je kijkt tegen het zonlicht in. Desondanks een aantal aardige waarnemingen: koekoek bovenin geriefbosje, 4 kleine plevieren, 4 kemphanen, 1 oeverloper, 1 zwarte ruiter, 1 lepelaar, 14 visdieven en 1 hermelijn.

Chileensesmient230405
Tussen andere 'exoten' als nijlgans en Canadese gans zaten vanmiddag bij de Wilckplas een Chileense smient (Anas sibilatrix - Chiloe Wigeon) en een man Magelhaengans foto's onder en rechts (Chloephaga picta - Upland Goose; male, below and at the right). Beide Zuid-Amerikaanse watervogels waren ongeringd. Ze zijn ongetwijfeld ontsnapt uit siervijvers, of inmiddels nakomelingen van een ontsnapte generatie? Of de Chileense smient 'bloedzuiver' is, kan ik niet beoordelen.
Magelhaengans230405A

Brand_grauwegans310305
Ook bij de Amaliahut zie je soms vreemde dingen voorbij drijven. Onlangs fotografeerde ik dit onafscheidelijke stel, een grauwe gans en een brandgans (Anser anser - Greylag Goose at the left and Branta leucopsis - Barnacle Goose; breeding pair). Inmiddels zijn ze aan het broeden, wat dat voor nakomelingen zal opleveren?

Magelhaengans230405

* Over de op een zomertaling lijkende kop van de wilde eend van gisteren heb ik diverse reacties gehad. Iemand dacht aan een kruising tussen wilde eend en zomertaling, een ander zegt dat dit nauwelijks voorkomt, weer iemand anders wees me op het grote aantal variaties van wilde eenden.