Vogeldagboek©


Donderdag 11 november 2004 - Kleine kleintjes

Tot vandaag had ik nog maar 1 juveniele kleine zwaan gezien, vandaag zag ik 5 kleine kleintjes. Op de Starrevaart zwommen er 2 met 3 adulte vogels, in de Oostbroekpolder waren 6 adulte en 3 juveniele kleine zwanen aan het grazen.

Kleinezwanen111104
Adulte en 2 juveniele kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) op de Starrevaart. Een jonge kleine zwaan is egaal grijs, een jonge knobbelzwaan is meer grijsbruin en heeft bovendien witte vlekken, waardoor op afstand al het verschil tussen beide soorten te zien is.

Er rusten erg veel kieviten op de Starrevaart, ik heb ze ruw geteld toen er een sperwer overvloog en kwam op drieduizend uit. De goudplevieren heb ik wel nauwkeurig met de handteller geteld: 670. Verder o.a. 1 dodaars, 1 geoorde fuut, 5 man en 1 vrouw rosse stekelstaart, 4 vrouw en 1 man brilduiker en 5 zwarte ruiters. Het aantal watersnippen is drastisch afgenomen tot enkele tientallen.

De sneeuwganzen zijn van de Geerpolder verhuisd naar de Zwetpolder, daar ook een grote zilverreiger, in De Wilck 2 waaronder de in Frankrijk geringde reiger.

Spreeuw041104
De voederkrans is een bron van vogelgenot in de tuin, spreeuwen (Sturnus vulgaris - Starling) zie je elk moment snoepen, vandaag hing er ook een gaai (Garrulus glandarius - Eurasian Jay) aan.
Gaai111104