Vogeldagboek©


Dinsdag 6 juli 2004 - IJsvogels en baardmannen

Vanmorgen onderweg van de ene naar de andere klus even bij de Starrevaart geweest. Wel erg leuk: op het plasje bij de parkeerplaats vlogen (weer) twee ijsvogels, of waren het er drie? Ik kon het niet goed zien omdat ze meteen tussen het gebladerte verdwenen.

Op de vogelplas zelf, waar zich met deze warme dagen in rap tempo een viezige groene algenlaag ontwikkelt, 56 lepelaars en 1 zwarte ruiter. Ook kemphaantjes op het slik, door de begroeiing niet goed te tellen.

Tafeleenden060704
Vrouwtje tafeleend (Aythya ferina - Pochard; female and chickens) met een aantal kuikens. De kuikens lijken wel wat op die van een wilde eend. Ik zag ook kuifeenden met jongen, die waren geheel zwart. Tafeleenden zijn best zeldzame broedvogels (2000 paren in ons land). In het boek De eieren en nesten van onze vogels uit 1958 staat bij voorkomen: zeer zeldzaam. Sindsdien is het aantal vogels toegenomen.
Tafeleend_vr060704

Torenvalken020704
Vrijdag, voordat het begon te regenen, foto's wezen maken van de jonge torenvalken (Falco tinnunculus - Kestrel; juveniles) bij Margreet en Nico Kaptein in Hazerswoude-Dorp. Ik had een weekje eerder moeten zijn, want twee vogels hadden hun vliegoefeningen al met zoveel succes afgerond dat ze nauwelijks meer op het nest kwamen. De drie anderen lieten zich graag op de foto zetten.
Torenvalken020704A

Holenduif040704A
Holenduif040704B
In de Oostbroekpolder zaten holenduiven (Columba oenas - Stock Dove; ad above, juv below) met jonkies. Foto boven een volwassen vogel, onder een juveniele, met een zwarte snavel, nog geen fluorescerende groen-rode nekvlek en vage zwarte strepen aan het einde van de vleugels. Foto's 4 juli.
Holenduif_juv040704

De leukste waarneming was van een paartje baardmannen, in het riet langs de ka naar de hut. Diverse malen vlogen ze met voedsel over het riet, de man liet zich eenmaal heel goed bekijken en had een kleine gele rups in zijn snavel, het vrouwtje dronk op een paar meter afstand uit het vieze groene water, geen jonge vogels gezien. Doordat ze zo gehaast waren met het zoeken naar voedsel, hadden ze geen tijd om even rustig voor mijn camera te gaan zitten....

Zondagmorgen in De Wilck o.a. 40 man kemphaan, 1 purperreiger en 2 zwarte ruiters. In het Bentwoud maandagavond 3 (2 vrouw) bruine kiekendieven en 1 havik. Dinsdagavond in De Wilck weer enkele tientallen kemphanen, ook een vrouw en een (eerste) juveniel.