Vogeldagboek©


Dinsdag 24 februari 2004 - Vlucht naar de Delta

Reisdoel waren de Oostvaardersplassen, het eldorado voor vogelaars, ik was er lange tijd niet geweest. Om 9 uur kleurden de radarbeelden de Flevopolder echter regenachtig blauw, dus vluchtten Luuk Punt en ik naar het zuiden. Daar hielden we het enkele uren langer droog.

Eerste halte was het Quackjeswater in Hellevoetsluis. Een vijftiental lepelaars maakte zich op voor het broedseizoen. Daarna naar De Kwade Hoek in Stellendam. Laag water, veel vogels op grote afstand, de 'bekende' soorten. Een gewone zeehond lag op het slik te rollen. Later zagen we er bij de Brouwersdam nog 5.

Bij observatiehut 't Kiekgat foerageerde een kleine zilverreiger, een sperwer probeerde vlak voor de hut tevergeefs een mees in zijn klauwen te krijgen. In de Koudenhoek bij Ouddorp liep een eenzame kleine rietgans.

Lepelaar240204
Lepelaars (Platalea leucorodia - Spoonbill) bereiden zich voor op het broedseizoen in het Quackjeswater.

Gewonezeehond240204
Gewone zeehond (Phoca vitulina - Common seal) in De Kwade Hoek.

Langs de Brouwersdam, de verbinding tussen Holland en Zeeland, concreter tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, is het altijd een vogelfeest, ook al drukten veel vogels zich vandaag voor de zeer harde wind. Een stuk of tien kuifduikers, een twintigtal ijseenden, 1 roodhalsfuut, een handvol roodkeelduikers, zwarte zee-eenden en een grote zee-eend, ten opzichte van de afgelopen weken erg weinig zee-eenden en duikers.

In de Prunjepolder o.a. enkele duizenden rotganzen, 4 rosse grutto's en een prachtige man blauwe kiekendief. In de paar seconden dat ik mijn camera pakte om de roofpiet te vereeuwigen, was de vogel gevlogen, opgeslokt door de Zeeuwse lucht.

Kleinerietgans240204
Kleine rietgans (Anser brachyrhynchus - Pink-footed Goose) in de Koudenhoek. Roze poten en snavel, blauwachtige vleugels die afsteken tegen de bruine buik.
Kleinerietgans240204A

IJseend240204
Een ijseend man (Clangula hyemalis - Long-tailed Duck; male) langs de Brouwersdam. Het woei erg hard (de camera was niet stil te krijgen), de zon was inmiddels verdwenen dus was het grauw, de vogels doken erg veel, kortom het was bijzonder moeilijk een foto te maken.