Vogeldagboek©


Maandag 16 februari 2004 - Vreemde kleuren en vreemd gedrag

Pas na de middag trok de mist iets op in Benthuizen, bij de Starrevaart werd ik verwelkomd door een eerste zonnestraal, al met al een paar uurtjes zon. Aan de zuidkant van de vogelplas zat geen vogel, daar werd met een groot net gevist, het ging om een inventarisatie van de visstand.

Zelfs op afstand was te zien dat er gigantische kleppers in de netten zaten, karpers van wel dertig pond, snoeken van een meter. De drie beroepsvissers die de operatie uitvoerden met hulp van drie mensen van de vogelwerkgroep Vlietland, vertelden zelden zulke grote brasems te hebben gezien, van wel 70 centimeter. Geen zeelten of snoekbaarzen.

De komende dagen wordt nog meer vis gevangen. De vissen krijgen tijdelijk onderdak in leefnetten op de plas, donderdag wordt alles gewogen, gemeten, de leeftijd bepaald enz. De grootste karpers en brasems worden naar elders gebracht, gehoopt wordt dat als deze woelers verdwenen zijn, er plantengroei ontstaat en het water op de plas wat helderder zal worden. Ook de grootste snoeken worden verwijderd, in de verwachting dat er meer kleine vis overblijft en dat de geoorde futen weer tot broeden komen.

Starrevaart_visvangst160204
Visvangst op de Starrevaart. In oranje pakken de beroepsvissers, links nauwelijks zichtbaar Piet, midden Anton en rechts Bram. De 'Starrevaartmensen' van links naar rechts Wouter Teunissen, Wim ter Keurs en Hans Keijser.

Een beetje een vreemde dag. Eerst mist, dan duiken uit die mist vissers op waardoor er bijna geen smienten op de plas zijn, en er waren nog wat 'vreemde' waarnemingen. Bijvoorbeeld dat vrouwtje grote zaagbek dat al weken lang op de Starrevaart verblijft en niet weg te slaan is bij een bergeend. Ik heb dat tafereeltje nu eens langdurig gadegeslagen. De woerd zwemt soms achter haar aan, meestal stalkt zij hem, soms pikt ze naar hem en dan vlucht hij een eindje weg, maar ze laat hem geen seconde met rust.

Grotezaagbek_bergeend160204A
Vrouw grote zaagbek is niet weg te branden bij woerd bergeend. (Female Margus merganser - Goosander is stalking male Tadorna tadorna - Shelduck for weeks now.)

In het weekend was hij/zij al gemeld, vandaag zag hem ik ook, de met vijf ringen getooide Hamble Point scholekster. Sinds 2000 heb ik deze vogel elk jaar diverse malen op de Starrevaart waargenomen. De bonte piet is op 13 december 1999 als adult geringd in Hamble Point, Hampshire, Engeland. Misschien maak ik me zorgen om niets, maar de vogel liet zijn rechtervleugel opvallend vaak hangen, ergens tegenaan gevlogen?

Scholekster_HamblePoint160204
Eenmaal, slechts een seconde, dus had ik puur geluk, liet de Hamble Point scholekster al zijn 5 ringen zijn: linker tibia een aluminium ring, linker tarsus een lange gele, rechter tibia een gele en rechter tarsus een blauwe en een gele. (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher. With 5 rings, ringed 13 December 1999 as adult bird in Hamble Point, Hampshire, England.)
Scholekster_HamblePoint160204A
De scholekster liet zijn rechtervleugel steeds zakken en maakte soms vreemde, schokkende bewegingen, een blessure? De rui lijkt nog niet zo ver als de scholekster op de achtergrond, die bovendien een veel rodere snavel heeft. Kortom, de ene scholekster is niet dezelfde als de andere scholekster.

Op de slikplaat, tussen de vele duizenden kieviten, zaten ook nog vele tientallen wulpen en goudplevieren. Een goudplevier viel uit de toon. Even groot als de andere, snavel hetzelfde, maar een heel licht kopje, niks geen bruinige goudkleur op de borst en ook meer wit op de vleugels dan andere goudplevieren, een vreemd geval. Helaas was het toen al weer wat mistig aan het worden en kon ik geen foto maken. Ook opvallend was een grutto die een fel roestbruine nek en borst had. De slapende man liet zijn flanken niet zien, het leek wel op een vroeg op kleur zijnde IJslandse grutto.

Het was doorlopend onrustig op de Starrevaart. Eenmaal werd een slechtvalk gesignaleerd (zelf niet gezien), er waren ook buizerds en ten minste 1 sperwer actief. Verder o.a. 1 bonte strandloper, 1 kemphaan en ten minste 23 (17 man en 6 vrouw) rosse stekelstaarten, waarschijnlijk 25. In De Wilck zat man slechtvalk op zijn vertrouwde plekje op een oude boomstronk, er vlogen 4 kleine zwanen over (2 adult en 2 juveniel), in de Grote Polder zaten 27 (24+3) kleine zwanen.