Vogeldagboek©


Maandag 6 december 2004 - Vingeroefeningen

Een nieuwe camera inschieten veroorzaakt heel wat denkrimpeltjes. Er zijn zo veel dingen die je moet uitproberen voordat je weet wat de juiste instellingen zijn, dat vergt nog wel enige tijd. Bovendien was het vandaag weer grauw en dat maakt het proefschieten er niet makkelijker op.

Blauwereiger061204
Een van de eerste foto's met mijn nieuwe camera, een vliegende blauwe reiger (Ardea cinerea - Heron). De volgende keer hopelijk mét kop! Met digiscoping lukt het nauwelijks snel bewegende vogels vast te leggen. Voor de liefhebbers: ik heb een digitale compactcamera gekocht, de Panasonic FZ20 met 12x optische zoom (=435 mm), stabilisator en ruim 5 megapics. In bestelling is een 2,2x teleconverter van Raynox, zodat ik uiteindelijk met zo'n 900 mm kan fotograferen. Als ik alles op een rij heb, zal ik mijn ervaringen publiceren.

Pimpelmees061204
Bij de parkeerplaats van de Starrevaart heeft een goede geest wat pinda's en vetbollen opgehangen, deze pimpelmees (Parus caeruleus - Blue Tit) weet er wel raad mee.

Bontestrandloper061204
Bonte strandloper (Calidris alpina - Dunlin) op het eilandje voor de kijkhut.

In de Benthuizer Noordpolder is het bietenveld omgeploegd. Vanmorgen zaten nog 36 (33+3) kleine zwanen naar restjes te zoeken. In De Wilck en in de Zwetpolder 1 grote zilverreiger, de 2 sneeuwganzen in Noord-Aa. Op de Starrevaart o.a. 2 geoorde futen, 1 dodaars, 11 (5 man en 6 vrouw) rosse stekelstaarten, 2 mannen grote zaagbek, 3 bonte strandlopers en ten minste 950 goudplevieren.

Van half 3 tot half 5 in het Bentwoud gepost. Er lieten zich aanvankelijk maar 2 velduilen heel kort zien, maar toen het donkerder werd, hoorde en zag je er meer. Het blijft altijd lastig te schatten hoeveel uilen er zijn, maximaal 5 tegelijk gezien. Een paar keer ging een uil rustig zitten en dat leverde, ondanks de donkere lucht, prachtige beelden door de telescoop op.

Velduil061204
Velduil (Asio flammeus - Short-eared Owl) vanmiddag in het Bentwoud.