Vogeldagboek©


Woensdag 4 augustus 2004 - Egel heeft waarschijnlijk geworpen

Onze tuinegel heeft waarschijnlijk geworpen. Zondag- en maandagavond heeft ze haar nest niet verlaten, althans niet voor een uur of 11, half 12. Normaal gesproken is ze dan al een tijdje op stap. En dinsdagmorgen tussen 8 en 9 uur is ze juist wel op pad gegaan, terwijl ze op dat tijdstip meestal slaapt. Ook vorig jaar sliep ze regelmatig elders in de tuin toen ze jonkies had.

Rond 7 uur dinsdagavond hoorden we haar scharrelen bij het tuinhek, aan de kant van de buren. We zaten juist aan tafel en zagen haar tussen een opening door naar ons loeren. Kennelijk vond ze dat we te dicht bij deze 'oversteekplaats' zaten en liep ze weg. Om een paar minuten later gewoon onder de de poort door de tuin in te wandelen. Denk niet dat egels dom zijn! Ze leek slanker dan vorige week, of verbeeldden we ons dat? In elk geval liep ze rechtstreeks naar haar nest en deed de deur dicht.

Vanmorgen is ze heel even weggeweest (althans, voor zover wij haar gangen gevolgd hebben) maar de rest van de dag lag ze in haar hol. Tot een uur of vijf. We zaten aan de tuintafel te praten over wat we zouden gaan eten, toen ze haar nest uitkwam en recht op mijn camera afliep. Zou ze ook honger hebben? Ik heb haar op afstand gevolgd, ze stak de parkeerplaats achter ons huis over en ging daar een de tuin in. Om 9 uur vanavond was ze nog niet thuis.

Vanavond in De Wilck al weer de eerste grote zilverreiger van dit seizoen. Tussen de kemphanen en watersnippen o.a. ook 1 bosruiter en 1 regenwulp die een half uur lang zat te roepen, geen contact met reisgenoten kreeg en daarom maar alleen verder vloog.

Egel040804
Egel (Erinaceus europaeus - Hedgehog) op weg naar de buren.