Vogeldagboek©


Maandag 2 augustus 2004 - Vechtdal en Regge

Vorige week een paar dagen wezen wandelen en fietsen in Ommen en omgeving. Gek genoeg was ik nooit eerder in het Vechtdal en bij de Regge geweest, wel vaak in de omgeving. Een prachtig bosgebied, dat zeker, maar propvol met campings en (vakantie)huizen. Niet echt gevogeld, en passant toch o.a. grote lijster en appelvink. Voor de eerste maal naar de Engbertsdijksvenen geweest, een schitterend hoogveengebied, maar ook daar was het vogelkomkommertijd.

Geelgors280704
Zingende geelgorsman (Emberiza citrinella - Yellowhammer, male) in de Engbertsdijksvenen.

Geleaardappelbovist280704
Daar groeiden ook tal van gele aardappelbovisten (Scleroderma citrinum - Common Earthball). Door het natte weer worden er al vroeg erg veel paddenstoelen gemeld.

Beuk290704A
Bij kasteel Eerde staan lange rijen met beukenbomen (Fagus sylvatica - Beech). Soms zie je van die vreemde uitgroeisels of vergroeiingen op de stammen. Dat komt ook bij andere boomsoorten voor en ontstaat vaak op plaatsen waar een boom gewond is geraakt. Wortelknollen worden deze uitwassen genoemd, maar ik las ook warrelknoesten, maserkroppen of maserknollen. Meubelmakers zijn dol op dergelijke 'kwasten' vanwege de grillige lijnen in het hout.

Rodeboleet270704
Onderweg langs rijksweg A28 ter hoogte van Putten stond deze fraaie paddenstoel, waarschijnlijk een rode boleet (Boletus rubellus - Ruby bolete). Of wellicht een gewone heksenboleet?


*****
Zondagmorgen om 4 uur werd ik op een plezierige manier wakker: tegenover ons huis zat een jonge ransuil te roepen! Een enigszins klaaglijk gepiep maar wel heel erg leuk zo'n uil rond je huis. Eerder had ik al van lezers van Vogeldagboek gehoord dat er rond het voetbalveld en bij mij verderop in de straat 'in het donker vreemde, hoge geluiden uit de bomen' waren gehoord, dus was ik voorbereid op de aanwezigheid van ransuilen.

Vanmorgen even in De Wilck geweest. Een twintigal kemphanen, een stuk of tien watersnippen, 2 oeverlopers, zeker 5 witgatjes, 2 ooievaars, 2 buizerds en ten minste 3 bruine kiekendieven. In de verte vlogen zo'n dertig goudplevieren. Mooiste waarneming was een bosruiter, die zie je toch niet zo erg vaak. Tegenover De Wilck twee ongeringde, adulte ooievaars en een aantal wulpen. De boomvalk zit nog steeds op hoogspanningsmast 58, nog geen juveniele vogels gezien.

De egel slaapt nu elke dag in haar nest. Je kan zeggen dat ze definitief heeft besloten opnieuw haar nageslacht in onze tuin te produceren, een teken van vertrouwen. Wij zullen dat niet beschamen en haar zo veel mogelijk met rust laten, en uiteraard het waterbakje bij haar deur elke dag verversen.

Overigens ziet haar nest er wel heel slordig en goor uit. Vorig jaar was het nieuw en toonde het nog een beetje, nu met al die oude dode takjes en twijgjes lijkt het een opgewaaid hoopje vuil. Ik zou wel eens bij haar binnen willen kijken!