Vogeldagboek©


Woensdag 28 april 2004 - Draaihals en zwarte wouw in de OVP

Een enkele maal 'verlaat' ik mijn territorium om te gaan grasduinen in natuurrijke gebieden elders in ons land. Vandaag stonden de Oostvaardersplassen op het programma. Mijn vogelvriend Luuk Punt en ik vertrokken vanmorgen in de stromende regen, ons enigszins vertwijfeld afvragend of we de zon nog zouden zien. Die kregen we ruimschoots op onze bol, maar dat niet alleen, we zagen maar liefst 88 vogelsoorten waarvan enkele bijzondere.

Om met het mooiste te beginnen: een draaihals, een bijzondere spechtensoort, een schaarse doortrekker. Bij de Lepelaarplassen hadden we er een net gemist ("twee minuten nadat u doorgelopen was, zagen wij hier een draaihals", kregen we van drie andere glunderende vogelaars te horen), maar bij de hut De Grauwe Gans was het prijs.

Op het pad naar de hut zocht een draaihals naar voedsel, telkens uit ons zicht vliegend. Verkeerde lichtinval voor mooie foto's. Maar wat een leuke waarneming! Even later kwam er een vogelaar langs met een 'alarmsysteem' en toen kwamen al snel andere vogelaars op deze wat mystieke vogel af, tijd voor ons om te vertrekken.

Draaihals280404
Een draaihals (Jynx torquilla - Eurasian Wryneck) bij de ingang naar kijkhut De Grauwe Gans.
Draaihals280404A
Draaihals280404B
Draaihals280404C

Onze eerste wat langere stop was vanmorgen bij de Lepelaarplassen. We hoefden bij infocentrum De Trekvogel slechts de weg over te steken om te kunnen genieten van tal van aardige vogels, zoals een grote en een kleine zilverreiger, zwartkoppen, tuinfluiters, nachtegalen, een staartmees, een vrouw beflijster, 2 paapjes, kneuen, een sprinkhaanzanger. Misschien vergeet ik een paar soorten, Luuk noteerde en ik fotografeerde.

Sprinkhaanzanger280404
Deze sprinkhaanzanger (Locustella naevia - Common Grasshopper Warbler) zong bij de Lepelaarplassen uit volle borst.
Sprinkhaanzanger280404A

Kneu280404
Kneuen (Carduelis cannabina - Common Linnet; male) zijn onopvallende vogeltjes, totdat zij vlakbij in het zonnetje gaan zitten zingen: dan is het volop genieten!
Kneu280404A

Van de Lepelaarplassen doorgereisd naar het Jan van den Boschpad. Daar waren een tiental bosruiters (gisteren vergeten te melden: 8 bosruiters aan westkant De Wilck), groenpootruiters, bonte strandlopers, een braamsluiper, glanskop, gele kwikken, baardmannetjes, veel kemphanen, en een overvliegende zwarte wouw, ook al een heel mooie waarneming. In Frankrijk en Duitsland heb ik er zat gezien, maar in ons land blijft het toch een vrij zeldzame doortrekker. In de omgeving een tweede vrouw beflijster en maar liefst 9 paapjes bij elkaar.

Paapje280404
Vandaag een tiental paapjes (Saxicola rubetra - Whinchat) gezien, allemaal mannen! Op de foto boven een paapje bij de Lepelaarplassen, hieronder twee bij het hertenkamp in de buurt van het Jan van den Boschpad.
Paapjes280404

Verder naar de Praambulten, maar de zon maakte toen plaats voor regen. Na geschuild te hebben in De Kluut met paaiende karpers en rugstreeppadden op de voorgrond, doorgegaan naar De Grauwe Gans. Eigenlijk gingen we naar de blauwborsten luisteren, maar behalve die soort leverde het een draaihals op en een fraaie gekraagde roodstaart.