Vogeldagboek©


Donderdag 1 april 2004 - Sperwers inspecteren hun nest

't Is nog een maandje te vroeg om te gaan broeden, maar toch waren vanmorgen sperwers het nest in het Prielenbos aan het controleren waar de afgelopen jaren is gebroed. Ze sleepten nog niet met takjes, maar stonden samen op de rand wat te kijken, stapten soms even de nestholte in en vlogen na een minuut of vijf weg, eerst het vrouwtje, een minuutje later volgde de man.

Holenduif010404
Holenduif (Columba oenas - Stock Dove) in een dikke boom op zoek naar nestgelegenheid.

Ook grote bonte spechten zijn zich volop aan het voorbereiden, op drie plaatsen in het bos paalden ze hun territorium met luidruchtig geroffel af. Holenduiven zullen al eerder gaan broeden, in een dikke boom waren ze met nestelactiviteiten bezig. Heel leuk was een goudvink die door het bosje trok, nu en dan liet hij zich horen maar niet zien.

Veel zingende tjiftjafs, een stuk of tien. Ook erg veel roepende winterkoninkjes, hoeveel paartjes zullen er in zo'n verwilderd stukje natuur broeden? Verder de baltsroep van dodaars bij de kijkhut waar je weinig ziet door al het riet.

Tjiftjaf010404
Tjiftjaf (Phylloscopus collybita - Northern Chiffchaff) in het Prielenbos.

Roodhalsgans010404
Bij de volkstuinen in het Buytenpark lagen twee gedresseerde roodhalsganzen (Branta ruficollis - Red-breasted Goose). Prachtige kleine ganzen trouwens, die ik slechts een enkele maal in vrijheid heb gezien.

In het Buytenpark was een keepvrouw aan het foerageren, tegenover de loodsen van Intratuin waar een zwarte roodstaart zat te zingen. Ook vlogen in het park enkele citroenvlinders, kleine vossen had ik al eerder gezien. Slechts een twintigtal grutto's, allemaal limosa's. Een lepelaar vloog over de aangrenzende Drooggemaakte Grote Polder.

Vandaag twee nieuwe smoezen gehoord van hondenbazen die zich niets van regels aantrekken, ook niet in het broedseizoen, en hun honden op 'verboden' terrein los lieten lopen in Prielenbos en Buytenpark. "Onze honden blaffen altijd, maakt niet uit of ze aangelijnd zijn of loslopen....". "In het Buytenpark scheuren in het weekend brommers door de natuur, zou ik er dan mijn hond niet los mogen laten lopen? en "Ook de opzichter laat zijn hond hier los". Ik begrijp trouwens niet waarom zo'n snippertje natuur als het Prielenbos niet volledig verboden gebied wordt verklaard voor hondeneigenaars, die tenslotte met hun viervoeters verder overal kunnen wandelen.

Galloway010404A
Een kalfje van de Galloway-runderen in de volle zon in het Buytenpark.