Vogeldagboek©


Maandag 6 oktober 2003 - Oer-Hollandse tafereeltjes?

Rond het middaguur belde een bewoner van de Burmadeweg me dat er heilige ibissen rondstapten. Nu zijn heilige ibissen in ons land eigenlijk al geen bijzonderheid meer, zeker niet in het gebied rond Avifauna, op de Starrevaart slapen er soms tegen de twintig, maar het zijn mooie vogels en dus altijd leuk om te zien. Het waren er twee, een in elk geval geringd, van de ander heb ik dat niet kunnen zien. Maar wat het exotische tweetal zo Hollands maakte, was dat er een ooievaar met ze optrok, een ongeringde dus een échte!

Heiligeibis_ooievaar061003
Ooievaar (Ciconia ciconia - White Stork) en heilige ibis (Threskiornis aethiopicus - Sacred Ibis) langs een slootje aan de Burmadeweg. Kan het Hollandser?

Het verhaal van de ooievaars is bekend. Een typische poldervogel die (cijfers uit de Sovon-Broedvogelatlas) in de jaren veertig met zo'n 300 tot 350 paren in ons land broedde. Na de oorlog nam het aantal dramatisch af, door 'drooglegging' van landbouw- en veeteeltgebieden en door vergif. Tussen 1974 en 1977 broedden er nog maar 5 tot 9 paren. Vogelbescherming Nederland heeft daarna een uitgebreid ondersteuningsproject in het leven geroepen, met groot succes. Thans broeden weer ruim driehonderd paren in ons land, maar de meeste ooievaars worden nog bijgevoerd. Slechts enkele tientallen paren zijn zelfstandig in staat jongen groot te brengen.

Ooievaar061003
Ooievaar (Ciconia ciconia - White Stork), een ongeringde vogel.

Over heilige ibissen is minder bekend. Ja, het zijn fraaie vogels uit Afrika. De Egyptenaren vereerden ze. Ze komen nu nog in het zuidelijk deel van Afrika en in Zuid-Irak voor. In 1976 zijn ze in Frankrijk geïntroduceerd. Volgens de ANWB-vogelgids zijn de heilige ibissen die we hier zien, mogelijk uit dat project afkomstig. Dat zou kunnen, maar zeker is dat de laatste jaren in ons land, en zeker in 'mijn' vogelgebied, heilige ibissen rondzwerven met een ring van Avifauna.

Heiligeibissen061003C
Het zijn twee adulte heilige ibissen (Threskiornis aethiopicus - Sacred Ibis; adult), te zien aan de volledig zwarte halzen. Bij juveniele vogels is de hals niet geheel zwart.

Vorige week had ik nog met een vogeloppasser van dit vogelpark uit Alphen a/d Rijn gesproken. Hij vertelde dat er al jaren ontsnapte heilige ibissen 'in het wild' in Avifauna broeden en inmiddels zelfs daarbuiten, hoewel hij niet precies wist waar. Hoewel ze zelf aardig voor hun kostje kunnen zorgen, weten de ontsnapte vogels nog precies de voerdertijden! Op de Starrevaart heb ik inmiddels diverse ongeringde jonge vogels gezien. In nieuwe vogelgidsen zal deze vogel dan ook ongetwijfeld voorkomen in het rijtje vogels dat van her afkomstig is maar zich hier intussen een eigen plaats heeft verworven, zoals bijvoorbeeld de nijlgans, rosse stekelstaart, Indische gans, halsbandparkiet.

Heiligeibis_koe061003
Een modern zwart-wit poldertafereeltje!? Een heilige ibis (Threskiornis aethiopicus - Sacred Ibis) met een koe.