Vogeldagboek©


Zaterdag 1 maart 2003 - Vogels rondom ons huis

Het blijft maar stralend weer, ik kan m'n fototoestel bijna niet loslaten. Bij de buren zat vanmiddag een spreeuw vol passie te zingen, je hoorde de hormonen door de noten gieren. Het was een mannetje, duidelijk te zien aan het zwarte oog, vrouwtjes hebben een lichte iris. De spreeuw droeg zijn bespikkelde winterkleed nog, hij zal dat nu snel inwisselen voor een net zwart pak, de vrouwtjes behouden wel wat spikkels. De snavels verliezen hun donkere winterkleur en worden geheel geel, de mannetjes krijgen een donkere snavelbasis, de vrouwtje een lichte.

Spreeuw010303
Spreeuwenman (Sturnus vulgaris, male) brengt zijn niet te onderschatten zangkunst ten gehore.

Ook op het dak zaten wat zilvermeeuwen. Nog niet helemaal mooi op zomerkleur, de oranjerode vlek op de snavel oogt nog wat pips maar ook daar zal snel verandering in komen, ik heb de afgelopen week al zilvermeeuwen in zomerkleed gezien. Op de foto is ook duidelijk het lichtgeel in het oog te zien, de oogrand moet nog wel wat bijkleuren.

Zilvermeeuw010303
Zilvermeeuw (Larus argentatus) op het dak van de buren.

Blauwereiger010303
Langs de Florazoom in Zoetermeer, op de eilandjes waar straks hopelijk weer visdiefjes gaan broeden, bouwt een blauwe reiger (Ardea cinerea) haar nest achter een scherm van takken, over een poosje zal het nest niet meer zichtbaar zijn. De foto is vanmiddag op 'ooghoogte' genomen vanaf het dakterras bij Jenny Valk.

Nog even bij de kleine alk geweest, geen verandering in zijn levenslustige eetgedrag. Op de borst worden steeds meer donkere veertjes zichtbaar, de verkleuring naar de roetzwarte zomerbuik is begonnen. Ook een vogelaar die twee weken geleden geweest was en de minipinguïn in de tussentijd niet had gezien, viel deze verandering op.