Vogeldagboek©


Juni 2003 - Gard&Sologne 11

Groenling100603A
Dag in, dag uit, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, zat deze groenling (Chloris chloris - European Greenfinch) voor onze caravan te roepen. Zijn kanarieachtige zang liet hij zelden horen, maar zijn roep was dagelijks langdurig te beluisteren. Je zag de vogel trouwens zelden, hij zocht meestal beschutting tussen de eikenbladeren tegen de zonnehitte, een enkele maal gaf hij zich 'bloot'. Groenlingen hoor je bij ons ook overal roepen, ik had de indruk dat de roepjes in Frankrijk wat 'zeurderiger' waren, wat langgerekter dan bij ons. Maar het kan natuurlijk ook een 'afwijking' van deze groenling geweest zijn.

Zonnebloem080603
In Frankrijk zie je gigantische percelen met grote zonnebloemen, oogverblindend geel. Deze zonnebloem (Helianthus annuus - Sunflower) stond moederziel alleen in de schaduw bij een riviertje. Het is op de foto moeilijk te zien, het was een heel klein 'model' zonnebloem, wel erg mooi.

Kaasjeskruiddikkopje200603
Kaasjeskruiddikkopjes (Carcharodus alceae - Mallow Skipper) komen in ons land onregelmatig voor, in Zuid-Frankrijk zag ik deze dagvlinder diverse keren.