Vogeldagboek©


Zaterdag 19 juli 2003 - Oudste lepelaarman

De oudste lepelaarman van Nederland, althans voor zover bekend, bivakkeert nog steeds op de Starrevaart. Op 29 mei was de vogel voor het eerst gezien, en daarna is hij regelmatig waargenomen, in juni ook nog een keer op de Benthuizer Plas. Zelf heb ik hem voor het eerst op 7 juli gezien.Vrijdagavond stond de vogel met 37 soortgenoten te slapen en te poetsen op de Starrevaart. Over enige tijd, als het hier koeler wordt, zullen ze naar warmere oorden afreizen.

De lepelaar draagt om zijn rechterpoot twee lichte ringen (ze zitten tegen elkaar, op afstand lijkt het één ring) en om zijn linker onderpoot (tarsus) een rode ring. Deze is slechts zelden te zien omdat de lepelaar net als zijn soortgenoten graag met zijn tenen in het water staat, soms tilt hij deze poot op voor een poetsbeurt en wordt de rode ring zichtbaar. Deze lepelaar heeft heel wat vliegkilometers in de poten. Zo is hij o.m. in 1996 in Spanje gezien in Huelva PN Donana (1864 km verwijderd van de ringplaats) en in 1999 in Saint Louis in Senegal, op 4522 km! Verder vrijdag op de Starrevaart o.a. 103 aalscholvers, 2 geoorde futen (mogelijk het paartje dat twee jongen had, maar die waren er niet meer bij), 1 oeverloper en 7 adulte rosse stekelstaarten, 6 man en 1 vrouw.

Lepelaar_oudeman180703A
Op 1 juli 1981 is deze man lepelaar (Platalea leucorodia - Spoonbill. Oldest Dutch ringed spoonbill male) geringd in de Oostvaardersplassen en is daarmee de oudst bekende lepelaarman van Nederland. Foto vrijdagavond gemaakt.

Meerkoet180703A
Meerkoeten (Fulica atra - Eurasian Coot) zie je zo veel en zo vaak, dat je er nauwelijks op let. Volgens de Sovon-broedatlas is Nederland een van de dichtstbevolkte Europese meerkoetlanden, met zo'n 170.000 broedparen. Meerkoeten kunnen vaak luidruchtig ruziënd aanwezig zijn, deze was in de avondschemering rustig aan het eten.

Slobeend180703
Eveneens in het avondlicht foerageerde deze slobeend (Anas clypeata - Shoveler), onmiskenbaar door de zeer grote snavel. Vrouwtjes en juveniele vogels lijken sterk op elkaar, ik kon niet met zekerheid vaststellen of dit een jonge of een volwassen vogel was.