Vogeldagboek©


Vrijdag 4 juli 2003 - Prielenbos en slibdepot

Met dit zonloze weer begint m'n lichtgebruinde Franse gelaatskleur al behoorlijk te verbleken. Ook woei het erg hard, toen ik net na het middaguur bij de Starrevaart kwam, ging het bovendien miezeren. Nog even de lepelaars geteld (16 in de zuidwesthoek), daarna afgehaakt. Maar daarvoor had ik al genoten van heel wat leuke dingen in Zoetermeer.

Speerdistel040703
Speerdistels (Cirsium vulgare - Spear Thistle) staan nu overal in bloei, ook in het Prielenbos vond ik er een aantal. Een bijnaam is putterstekel, putters voeden zich graag met de zaden van deze mooie distel.

Gisteravond was ik trouwens in het Balijbos op zoek gegaan naar (de) velduilen, maar noch langs de Katwijkerlaan noch in de buurt van de kassen iets gezien. Zouden ze er nu wel of niet gebroed hebben? Vanmorgen eerst naar het Prielenbos, ook daar een broedvraag: wel of geen sperwers? Ik heb er vaak gezocht naar een nest, naar geluiden geluisterd, maar vrijwel niets. Vanmorgen hoorde ik echter een sperwer roepen en er daarna een wegvliegen. Ik kon niet zien of het een jonge vogel was.

Verder o.m. een koekoek, een zwartkop, wat kleine karekieten en het 'gebruikelijke' spul, het was er rustig. Dit jaar heb ik in het Prielenbos tot nu toe heel weinig waterrallen gehoord, geldt volgens mij ook voor bijvoorbeeld de Starrevaart en het Spookverlaat. Er vlogen kleine geaderde witjes, atalanta's en de zomergeneratie landkaartjes.

Atalanta040703
Ook in het Prielenbos deze atalanta (Vanessa atalanta - Red Admiral) in een fascinerend kleurenspel met een zuringblad.

Het werd steeds donkerder, toch nog naar het baggerdepot gegaan waar de Orpheusspotvogel(s) zich enkele malen liet(en) zien en horen, ze waren niet zo actief als eerder deze week, waarschijnlijk verlangen ze ook naar de zon. Ook andere vogels hielden zich opvallend stil.

Orpheusspotvogel040703
Orpheusspotvogel (Hippolais polyglotta - Melodious Warbler) in Zoetermeer, omdat het een zeldzaamheid in ons land is, hierbij nog eens twee foto's, vanmorgen gemaakt.
Orpheusspotvogel040703A

Merel040703
In het baggerdepot sleepte een man merel (Turdus merula - Common Blackbird) met voedsel voor zijn kroost, nu en dan rustte hij even uit.