Vogeldagboek©


Woensdag 8 januari 2003 - Nog meer brilduikers

Na een paar dagen en nachten vorst liggen de bevroren polders er koud en stilletjes bij, wel mooi na de lichte sneeuwval van vanmorgen vroeg. De meeste vogels hebben de wijk genomen naar voedselrijkere gebieden, op de Starrevaart en de plassen van Vlietland valt nog genoeg te eten.

De Starrevaart is al weer voor een flink deel dichtgevroren, op het ijs stonden opnieuw veel wulpen, zo rond de honderd. Met hun mooie verenpracht vielen ook zo'n veertig rustende bergeenden op. Twee bonte kraaien stroopten, met een tiental zwarte soortgenoten, de plas af naar resten. Langs de ka naar de kijkhut waren 5 graspiepers aan het foerageren, tegenover de uitkijktoren riep een waterpieper (gisteren liep er een waterpieper op het ijs naast de Broekweg). In de hut probeerde een winterkoninkje een gaatje naar binnen te vinden, steeds was zijn grappige kop zichtbaar door een kier, maar een opening was er niet.

Bergeenden080103 Bergeenden (Tadorna tadorna) slapen op het ijs van de Starrevaart

Brilduiker_juv080103
Gisteren een foto gemaakt van een vrouw brilduiker met haar opvallend oranjegele snavelpunt, vandaag twee andere brilduikers gefotografeerd, boven een eerstejaars brilduiker (Bucephala clangula, juvenile) zonder fleurig puntje en een fraai ogende man brilduiker hieronder (Bucephala clangula, male) Brilduiker_man080103