Vogeldagboek©


Donderdag 27 februari 2003 - Kleine alk is er nog steeds

Het was vanmorgen bladstil, de Zoetermeerse Plas lag er rimpelloos bij, van de kleine alk geen spoor. Omdat er verder erg weinig vogels op de plas waren, zou ik hem zeker gezien hebben. Zou 'ie vertrokken zijn? Het leek erop. Maar vanmiddag was het vogeltje er weer, onverdroten duikend naar voedsel, met een pauze van een minuut of tien waarbij de veren wat gepoetst werden en de spieren gerekt. Daarna ging hij verder met eten, en dat allemaal slechts op enkele meters van de oever.

Kleinealk270203
De kleine alk (Alle alle) laat zich met digitale apparatuur slecht op de foto zetten. Het vogeltje, zo groot als een spreeuw al lijkt het op de foto heel wat...., is zo beweeglijk dat de trage sluiter van digitale fototoestellen meer water dan vogel opleveren. Vanmiddag deze foto gemaakt tijdens de pauze van het alkje.

Op de plas vanmorgen ongelooflijk veel dodaarzen. In de noordoosthoek zwommen er vrij dicht bij elkaar maar liefst 36, ze waren niet aan het duiken zodat het tellen niet erg moeilijk was. Elders op de plas zag ik er nog 3, zodat er ten minste 39 dodaarzen aanwezig waren! Vanmiddag telde ik er zo rond de dertig.

Dodaarzen270203
Nadat een hond de dodaarzen (Tachybaptus ruficollis) wat verder de plas had opgeblaft, zwommen ze nogal verspreid, toch nog een groepje kunnen fotograferen.

Vervolgens naar de Starrevaart gegaan. Net als in de polders en op de Zoetermeerse Plas lijken veel smienten naar hun broedgebieden te zijn vertrokken, er waren er aanzienlijk minder dan de afgelopen tijd. Op de vogelplas o.a. 4 lepelaars, 190 grutto's (waaronder IJslandse, maar ze stonden zo dicht op elkaar en zo diep in het water, dat ik geen poging heb gedaan 'onze' grutto's en de IJslanders apart te tellen), 2 man en 2 vrouw nonnetje, 2 man en 4 vrouw brilduiker, 12 wulpen, tussen de scholeksters zaten er 2 met een vervuilde buik. De roerdomp stak enkele malen z'n nek uit het riet.

Kokmeeuwen270203
Op de Starrevaart zat vanmorgen een kokmeeuw (Larus ridibundus) met een al geheel chocoladebruine kap. Op de foto rechts een kokmeeuw nog in winterkleed. Ertussenin zweeft een stormmeeuw en geheel rechts een scholekster.

Kokmeeuw270203
De kokmeeuw (Larus ridibundus) met bruine kap slooft zich enorm uit, hieronder een foto van een kokmeeuw im winterkleed.
KokmeeuwB270203

Vink_m270203
Dit mannetje vink (Fringilla coelebs) zat met een groep van zo'n twintig soortgenoten langs de Kniplaan.

Fuut270203
De meeste futen (Podiceps cristatus) hebben hun prachtkleed al aangetrokken.
FuutA270203


Grauweganzen270203
Grauwe ganzen (Anser anser) zijn op de Starrevaart al volop bezig met nestactiviteiten.

Grotecanadeseganzen270203
In de Zoetermeerse Geerpolder huizen honderden Grote Canadese ganzen (Branta canadensis) rond de boerderijen. Ik vermoed dat de Grote Canadese ganzen die op de Starrevaart zwemmen, van deze populatie afkomstig zijn.