Vogeldagboek©


Maandag 24 februari 2003 - Vertrouwd geluid van de grutto

De vertrouwde en o zo aangename roep van de grutto klonk vanmorgen over de Starrevaart, ze zijn terug! De afgelopen week waren de voorlopers al gemeld, vandaag zaten er 92 op het laatste ijs van de vogelplas, in de Geerpolder waren er 5 in het weiland te zien. Sommige grutto's beginnen al hun warm roodbruine kleur te krijgen.

Tureluur240203
Tureluurs (Tringa totanus) zijn al een tijdje teruggekeerd uit hun winterverblijf, deze was vanmiddag aan het foerageren in de Zoetermeerse Plas.
TureluurA240203

Op de Starrevaart was een roerdomp zich in de rietkraag aan de westzijde uitgebreid in het zonnetje aan het poetsen. Vier lepelaars stonden te dommelen, verder o.m. 1 kluut, 2 nonnetjes en 5 brilduikers. De vorst is nog maar nauwelijks een dag vertrokken of er zijn al weer grote zilverreigers in de polders, in De Wilck 3 en in de Oostbroekpolder 1.

Kleinhoefblad240302
Klein hoefblad (Tussilago farfara) is een van onze vroegst bloeiende planten, vanmorgen zag ik er al een bij de Starrevaarthut. Op de foto hieronder een bloeistengel van het klein hoefblad.
KleinhoefbladC240302

Vanmiddag nog even bij de kleine alk op de Zoetermeerse Plas geweest die zich nergens iets van aantrekt en onverdroten blijft duiken naar voedsel. Een zwart streepje op zijn buik, dat alleen te zien is als hij zich uitrekt, levert discussie op. De een houdt het op olie, de ander op natuurlijk vet. Voor olievervuiling lijkt de streep te rechtlijnig, alkendeskundigen zullen eraan te pas moeten komen om uitsluitsel te geven. In elk geval is het onmiskenbaar dat het vogeltje springlevend is en nergens last van lijkt te hebben. Langs de huizen aan het Lange Land zat opnieuw de waterral, heerlijk te dutten in de zon.

Ook in het zonnetje zat gistermiddag een kleine vos op het warme beton van ons slaapkamerbalkon, later vloog de vlinder de zon zelfs tegemoet. Waarschijnlijk een exemplaar dat in ons huis heeft overwinterd en door de warme stralen tot leven is gewekt.

Groenling_m240203
Rond ons huis zit een paartje groenlingen (Chloris chloris, male), manlief deed zich vanmiddag te goed aan het laatste netje met pinda's. Op de foto hieronder het vrouwtje, dat minder fel geel en groen op haar lijf heeft en een gestreepte rug.
Groenling_vr240203

Spreeuw240203
Ook een mannetje spreeuw (Sturnus vulgaris, male) in de tuin.