Vogeldagboek©


Vrijdag 21 februari 2003 - Nog niet te warm?

Op de Starrevaart werd vanmorgen volop op prachtig ijs geschaatst, het einde van de vorstperiode is echter in zicht en het wordt voor de kleine alk zo zoetjesaan te warm op de Zoetermeerse Plas, neem ik aan. Daarom vandaag nog maar eens wezen kijken bij dit grappige vogeltje, dat zich in een doorlopende belangstelling van vogelaars mag verheugen.

Nu de temperaturen 's middags al flink stijgen, zeker met het fraaie weer van deze dagen, maken veel wintergasten zich op voor vertrek. In de polders geen kleine zwanen meer gezien, op de Meeslouwerplas een massa rustende kolganzen op het water, rond de 1600, die zullen binnenkort vertrokken zijn. Op het ijs van de Starrevaart een bonte kraai, in de paar overgebleven wakken nog 3 mannen en 2 vrouwen nonnetjes en wat brilduikers, 66 bergeenden en de zwarte zwaan, op de Zoetermeerse Plas 2 zwarte zwanen, 2 tureluurs en 1 witgat.

Zwartekraai210203
Zwarte kraaien (Corvus corone) zijn moeilijk te fotograferen: ze zijn schuw en je hebt perfecte belichting nodig om hun zwarte verenpak goed te kunnen zien, op deze foto is dat gedeeltelijk gelukt.

Brilduiker210203
Brilduikers (Bucephala clangula, male) blijven fraai om naar te kijken, daarom nog eens een foto van deze wintergast zolang het kan, gemaakt op de Zoetermeerse Plas.

Koolmees210203
Koolmezen (Parus major, male) zijn op het ogenblik al volop bezig met het afbakenen van hun territorium, deze man mees (brede zwarte streep op de buik) zat aan de zuidkant van de Starrevaart.

KramsvogelC210203
Eveneens in de zuidwesthoek waren een paar kramsvogels (Turdus pilarus) eten aan het zoeken.

KramsvogelA210203