Vogeldagboek©


Donderdag 6 februari 2003 - Een wak vol nonnetjes

De dag begon prima. In de Oostbroekpolder 1, bij de Wilckplas 2 en in de Geerpolder nog eens 2 grote zilverreigers, slanke witte verschijningen in het groen. Hun wit ziet er broos uit, bijna doorschijnend, wat doen ze hier ook in de kou? Kleine zwanen zijn ook wit, maar het vet straalt ervan af, ze hebben zich volgevreten aan eiwitrijk gras voor ze straks terugvliegen naar Siberië, in de Drooggemaakte Grote Polder zat nog een groep van 59 vogels (58 ad en 1 juv).

Even op de Meeslouwerplas geneusd, er zwommen 8 rosse stekelstaarten, op de Starrevaart zat er nog eentje. Die zag ik pas later want m'n oog werd meteen getrokken door een grote groep nonnetjes in een wak tegen de westkant, in totaal zwommen er maar liefst 9 mannen en 18 vrouwtjes, zo'n grote groep had ik hier nog nooit gezien. Later vlogen groepjes steeds naar de buizen zodat er vanuit de hut, die vandaag druk bevolkt was, volop kon worden genoten van de in een fraai habijt gestoken mannetjes.

Nonnetjes060203
Volop nonnetjes (Mergellus albellus) vandaag op de Starrevaart, de mannetjes behoren ongetwijfeld tot de mooiste eenden die bij ons in het wild voorkomen.
NonnetjesB060203

Wintertalingen060203
Een groepje op de rand van het ijs slapende wintertalingen (Anas crecca, males and females)

Rond 11 uur was nog een flink gedeelte van de Starrevaart bedekt met een miniem laagje ijs, per uur zag je de wakken groter worden. Vele duizenden smienten kwamen hoog uit de polders aangevlogen en doken zigzaggend, zeg maar met hun remparachute uit, naar beneden, een fascinerend gezicht. Een bonte kraai kwam het schouwspel ook een tijdje bekijken, evenals een sperwer en een paar buizerds. Een dodaarsje trok zich niets van dit alles aan en scharrelde langs de buizen zijn kostje bij elkaar. Op de plas verder o.m. ten minste 9 (3 mannen) brilduikers.