Vogeldagboek©


Zaterdag 27 december 2003 - Waterpiepers in het licht

Eindelijk weer licht na de grauwe kerstdagen. De harde wind had de polders kennelijk leeggeblazen want alleen in de Westbroekpolder 9 (5+4) kleine zwanen. Op de Starrevaart was vanaf de Kniplaan niets bijzonders te zien (wel 1 roerdomp), de plas letterlijk links laten liggen en wat gescharreld in de luwte van de bosschages aan de westkant van de Meeslouwerplas. Ook daar weinig bijzondere waarnemingen, 3 dodaarzen en 1 man brilduiker op de plas.

Ik heb me vermaakt met een groepje van tien waterpiepers die op een drassig, gemaaid rietveld aan het foerageren waren. Een witte kwikstaart ertussen, een watersnip en een paar merels. Het kostte me erg veel moeite om die vlugge en schuwe piepers op de foto te krijgen. Je hebt de zon van achteren nodig zodat het aantal plaatsen om te fotograferen beperkt is, bovendien joeg een buizerd de hele groep een keer weg, een hondenbezitter die zo nodig met zijn dier dwars door het gebiedje moest gaan lopen en een motorcrosser die de boel kwam versjteren.

Waterpieper271203
Waterpiepers (Anthus spinoletta - Water Pipit) langs de Meeslouwerplas.
Waterpiepers271203

Wittekwikstaart271203
Witte kwikstaart (Motacilla alba - White Wagtail) op het gemaaide rietveld tussen de piepers. Het is waarschijnlijk een adulte man in winterkleed. Opvallend is het geel aan de snavel, dat kom ik in geen enkel vogelboek tegen.