Vogeldagboek©


Woensdag 17 december 2003 - Sperwer valt aan!

Ik had vanmiddag net Vogeldagboek met baardmannetjes, waterpiepers en roodborst verstuurd, toen ik een telefoontje kreeg van schuin-overburen: een roofvogel territoriseert hier de boel! Heeft al een parkiet uit de volière gepakt en valt ons aan!

Het werd al wat donker, dus razendsnel telescoop en fototoestel gepakt en naar Catrien en Paul aan de Ds. Janszenstraat gelopen. Daar zat een sperwer op de schutting, een jonge vogel (bruin verenkleed, grove borststrepen) die zich nog helemaal niet weet te gedragen.

Gisteren had hij een grasparkiet tussen het fijne gaas door gepakt (de valkparkiet in de woonkamer had het uitgekrijst) en ook nu viel hij op het gaas aan: de parkieten en kippen in grote angst en Paul die met een stok de vogel van zich moest afweren. De sperwer bleef nog een vijftal minuten op het vogelhok zitten, maar verdween toen. Morgen zal Paul extra netten spannen om zijn levende have te beschermen.

Sperwer171203
Close-up met weinig licht van de ondeugende sperwer (Accipiter nisus - Sparrow Hawk) door de telescoop, de foto onder heeft Paul gemaakt.
Sperwer171203B