Vogeldagboek©


Maandag 1 december 2003 - In formatie boven de vogelplas

Het miezerde vanmorgen nog iets toen ik op stap ging. Maar ja, na een 'vogelvrij' weekend wil je weer eens wat en dus de polders in. Daar was het stilletjes. In De Wilck zat de man slechtvalk op een hek. Op de Starrevaart was het vol met o.a. smienten, kieviten (zo'n 4000) en goudplevieren (circa 1000). Regelmatig ging dat de lucht in, soms voor een kraai, soms voor een buizerd of een sperwer, een mooi gezicht al die vogels in formatie boven de plas.

Sperwer011203
Sperwer (Accipiter nisus - Sparrow Hawk, male) in het riet op de Starrevaart. Opvallend veel witte veren heeft dit mannetje op zijn rug.

Andere koek is het als er een slechtvalk komt jagen, dan vliegen die vogels in grote paniek rond en stijgen (vooral de goudplevieren) naar grote hoogte om de vijand te ontlopen. Dat lukte in dit geval want de slechtvalk was zo'n vijf minuten tevergeefs aan het jagen, koerste vervolgens naar het westen maar besloot uiteindelijk naar het oosten te verdwijnen. Een man ijsvogel zat langdurig te dommelen in het riet ten (noord)oosten van de hut, aan de westkant vloog een roerdomp wat heen en weer.

Op de vogelplas 4 kleine zwanen (3 ad + 1 juv), in de Westbroekpolder 5 (4+1), in de Oude Groenendijkse Polder 7 (3+4) en in Polder Nieuw Groenendijk 63 (58+5; die 5 juveniele vogels behoorden ogenschijnlijk tot één gezin).

Rossestekelstaart_vr011203
De parmantige rosse stekelstaarten (Oxyura jamaicensis - Ruddy Duck, female) zijn niet meer weg te denken van de Starrevaart, zoals dit vrouwtje dat voor de hut aan het foerageren was. Karakteristiek is de donkerbruine streep die vanaf de snavel over de wang loopt.