Vogeldagboek©


Dinsdag 8 april 2003 - Drie vrijers voor een vrouw

Zomertalingen, ook al weer zo'n vogelsoort die het moeilijk heeft zich te handhaven. Na een dramatische daling als gevolg van het droger worden van broedgebieden en overwinteringsgebieden in Afrika, lijkt dit fraaie en schuwe eendje zich te handhaven op zo'n 1800 broedparen in ons land. Slechts nu en dan krijg je ze te zien, ze leven nogal verborgen, vanmiddag speelden de hormonen van vier zomertalingen zo op dat ze alle voorzichtigheid lieten varen en ze zich midden op de Starrevaart lieten zien.

Drie mannen lonkten naar de gunsten van een vrouwtje dat zich niet onbetuigd liet en de heerschappen krachtig in geluid en gedrag aanmoedigde. De mannen vlogen achter elkaar aan, maakten heftige baltsbewegingen met hun lichaam en bleven vooral in de buurt van het vrouwtje. Toen die eenmaal haar keus had gemaakt, kalmeerde het gezelschap, de veren werden gepoetst en de oogjes gingen al heel snel toe.

Zomertalingen080403A
Op de foto boven staan alle vier de zomertalingen (Anas querquedula) die vanmiddag een liefdesspel opvoerden. Hieronder het gelukkige paar.
Zomertalingen080403

Het was vandaag opnieuw zonnig weer maar in de wind was het erg koud, in de Starrevaarthut met z'n kijkgaten trekt het enorm, buiten is het lekkerder. Toch lang genoeg in de hut gezeten om een vroege visdief te fotograferen die op de poortjes over de buizen stond. Verder o.m. nog 1 lepelaar.

Visdief080403
Een vroege visdief (Sterna hirundo) op de Starrevaart.

Zomertaling_vr080403
Close-ups van het paartje zomertalingen.
Zomertaling_man080403
Zomertaling_man080403A
Na gewonnen strijd zwelgt de man in zelfvoldaanheid.