Vogeldagboek©


Woensdag 6 november 2002 - Eerste nonnetje en poserende dodaars

Op de Starrevaart zag ik rond het middaguur het eerste nonnetje van dit winterseizoen, een vrouwtje dat kennelijk pas was gearriveerd want ze deed niets anders dan slapen. Ze dobberde tussen smienten, er waren erg veel eenden op de vogelplas. Maar liefst 7 rosse stekelstaarten, 2 vrouwtjes en 5 met witte wangvlekken, ze zaten te ver weg om te zien of het om mannen in eclipskleed ging (geheel witte wangen) of juveniele vogels (wat bruin in het wit). Verder een juv en een vrouw brilduiker, 2 kleine zwanen, 9 zwarte ruiters, een man sperwer zat de hele boel op te naaien maar moest uiteindelijk zonder prooi vertrekken, zoals gebruikelijk begeleid door pestende kraaien.

Ik wilde net vertrekken toen er een dodaarsje in volle vaart - die beesten racen over het water! - op de hut afkwam. Gauw m'n fotospullen weer opgesteld en tientallen foto's gemaakt. Het vogeltje was, in het tegenlicht, dichtbij gaan zitten, zich uitgebreid poetsend, soms vlogen veertjes in het rond. Nadeel van digitale fotografie is, dat de sluiter van het toestel een fractie later reageert dan het moment waarop je op de knop drukt. Bij zo'n uiterst beweeglijke fuut als de dodaars is het dan ook een kwestie van geluk en 'aanvoelen' om scherpe foto's te maken.

Dodaars061102
Daar komt de dodaars (Tachybaptus ruficollus) aangezwommen....

DodaarsA061102
....uitgebreide poetsbeurt onder een 'overkapping' op de buizen....

DodaarsB061102
....even lekker de veertjes strekken....

DodaarsC061102
....om vervolgens te gaan liggen rusten.


DodaarsK061102
Ten slotte nog een close-up van het dodaarsje.


Er was trek van o.m. kramsvogels en koperwieken, op m'n wandeling van de hut naar de parkeerplaats vlogen 17 koperwieken en 45 kramsvogels over. In de Oostbroekpolder zaten behalve een grote zilverreiger, 78 kleine zwanen (5 juveniele), ook in de Barrepolder 7 kleine zwanen.