Vogeldagboek©


Maandag 2 december 2002 - Holland op de schop

'k Moest vanmorgen in Haarlem zijn, voor reparatie van mijn fotocamera. Dan schrik je toch wel even. Ik zit weinig op snelwegen en mijd als het kan zeker de grote steden. Als je tussen de massa's vrachtauto's door van Leiden naar Haarlem laveert, lijkt Holland wel één grote bouwput geworden, enorme werkzaamheden vooral aan de HSL, enorme industrieterreinen. Slechts versnipperde postzegeltjes groen zullen dit bouwgeweld overleven, laten we toch zuinig omspringen met de (gecultiveerde) natuur die er nog is!

Op de terugreis tussen de buien door even bij de Meeslouwerplas wezen kijken, maar helaas geen roodkeelduiker en grote zee-eenden. Wel 2 eidereenden en 2 dodaarzen, daarna zag ik niets meer door de druppels op de lenzen.

In de Delf- en Bentpolder de laatste weken steeds 2 ooievaars, een met een ring om de linker tibia. Ik meen me te herinneren, maar ik moet daar nog eens naar kijken, dat dit paartje mogelijk van recreatieboerderij 't Geertje afkomstig is, van het eveneens overwinterende paartje uit het Spookverlaat draagt het vrouwtje een ring rechts boven. In de Benthuizer Noordpolder 34 kleine zwanen (30+4) en in de Oostbroekpolder (Zoeterwoude-Dorp) 13 (10+3).