De kauw

De_kauw

Auteur
Achilles Cools

Uitgave
Atlas Contact 2014
236 pagina’s, 15 x 21,5 cm
ISBN 978 90 450 2643 5
€ 24,99


Vogelserie
Atlas Contact is in 2014
gestart met de Vogelserie
Deel 1: De rotgans, Barwolt Ebbinge
Deel 2: De gierzwaluw, Remco Daalder
Deel 3: De slechtvalk, John A. Baker

Deel 4: De kauw, Achilles Cools
Deel 5: De grutto, Albert Beintema

Deel 6: De koekoek, Nick Davies

De kauw (Vogelserie)

Kauwen hebben de kijk van Achilles Cools op de wereld veranderd, voor vele anderen zijn deze kleine kraaien oninteressante, zelfs lastige vogels.

Treffend voorbeeld. Op een dag staat Cools met andere doorgewinterde vogelaars op De Braekeleer. Hij geniet intens van een paartje dribbelende kauwtjes. Een vogelaar komt naast hem staan en vraagt nieuwsgierig: “Wat is er te zien?” “Kauwtjes” antwoordt Cools. “O, ik dacht dat je wat zag”, krijgt hij als antwoord.

Veel vogelliefhebbers en andere natuurminnaars zien kauwen, en andere kraaiachtigen, niet zitten. Die hebben dan nog nooit een boek van de Belgische kunstenaar en natuurfilosoof Cools gelezen, want dan word je vanzelf enthousiast over deze intelligente dieren.

‘De kauw’ is een herziene editie van zijn bestseller ‘Kauwen in de spiegel’. Met aanvullingen uit zijn andere boeken. Plus een voorwoord, twee decennia geschreven na zijn opzienbarende debuutboek. Al stelt Cools vast dat hij nog een paar eeuwen nodig heeft om deze vogels te begrijpen. Alleen al het intro is het lezen van dit boek waard.

“Door mijn nieuwsgierigheid naar kauwen heb ik inzicht gekregen in de wereld. Ik kan nu beter denken vanuit de ander. Op deze manier ga ik vele dingen anders bekijken. Ik kan nu verder doordenken over alle soorten, ook over onze soort.”

In zijn jarenlange studie van kauwen heeft hij geconstateerd dat onze hele cultuur is opgebouwd op dezelfde basis als die van kauwen. “Als we niets begrijpen van het leven rondom ons, kunnen we onmogelijk iets van de wereld snappen”.

Zijn bewondering voor kauwen is enorm groot. “Al hadden de mensen vleugels en veren, dan waren er toch maar weinig van hen knap genoeg om kauw te zijn. Weinig zijn zo ondeugend, verrassend en humoristisch, de kauw is een gevederd genie dat ons steeds weer versteld doet staan”.

Dat doet dit boek mij ook. Een mooiere aanbeveling dan deze woorden van de auteur, kan ik niet geven.

AdG, 16 februari 2015