Stadse beestjes

Stadse_beestjes

Auteur
Remco Daalder

Illustraties
Barbara Wichers Hoeth

Uitgave
Atlas Contact 2023
174 pagina’s, 13 x 19 cm, harde omslag
ISBN 978 90 450 4817 8
€ 20,00

Stadse beestjes

Verrassende dierenverhalen van de straat

Wie denkt dat er in de stad wat dieren betreft niets te beleven valt, moet het boekje Stadse beestjes maar eens aanschaffen. Het is een verzamelbundel van de tweewekelijkse columns in de Amsterdam-bijlage van NRC Handelsblad, plus twee verhaaltjes geschreven voor het radioprogramma Vroege Vogels.

Remco Daalder kan schrijven. Je leest het al in het eerste stukje, waarin hij beschrijft hoe kokmeeuwen elke dag in dezelfde omgeving voedsel zoeken. Aan het eind van de dag vliegen ze naar hun gezamenlijke slaapplaatsen. De column eindigt dan met: ‘Hun werkdag zit erop, net als die van jou.’

In de columns verbindt de schrijver het doorgeven van kennis met verwondering over schoonheid en gedrag en humor. Een mooi voorbeeld daarvan is het verhaal over het bierwormpje. In een paar woorden: honderd jaar geleden zat professor Ludwig in een Beierse biertuin. Een bierviltje inspireerde hem tot het uitzetten van een opdracht onder zijn studenten. Het resultaat van hun onderzoeken was de ontdekking van het bierwormpje.

Ooit van de wc-mot gehoord? In een Tsjechisch urinoir meent de auteur een nieuwe soort ontdekt te hebben. Maar thuisgekomen bleek de soort al lang beschreven te zijn en komt hij bij nadere bestudering tot de ontdekking dat er alleen al in Tsjechië 172 soorten motmuggen zijn aangetroffen. We zullen nog van hem horen als hij in zijn eigen toilet een motmug heeft aangetroffen.

De rubriekjes gaan niet alleen over kleine diertjes, maar ook slechtvalk en mantelmeeuw vinden een plekje in de verzameling. Bij de laatste verwondert Daalder zich over de wijze waarop een grote mantelmeeuw een rat verslindt. In zijn geheel werkt de vogel zijn prooi, die een kwart van zijn lichaamsgewicht heeft, naar binnen. Zonder moeite vliegt de meeuw na zijn schranspartij op.

Alle verhaaltjes spelen zich af in Amsterdam of onmiddellijke omgeving. Dat zou zijn beperkingen kunnen hebben. Maar voor een niet-Amsterdammer is er uit de columns zo veel te halen, dat het ook voor hen interessant is en prettig om te lezen. De etsen van Barbara Wichers Hoeth dragen bij aan de sfeer van de teksten.

Ko Katsman, 7 april 2023