Vogels en wij

Vogels_en_wij

Auteur
Tim Birkhead

Vertaling
Nico Groen

Uitgave
Atlas Contact 2022
372 pagina’s, 15 x 23,5 cm
ISBN 978 90 450 4146 9
€ 36,99

Oorspronkelijke titel
Birds and Us
A 12,000-Year History from Cave Art
to Conservation

Vogels en wij

12.000 jaar gemeenschappelijke geschiedenis

Birkhead, schrijver en ornitholoog, beschrijft de eeuwenlange verhouding tussen de mens en de wilde vogels. Vanaf de eerste geschreven bronnen is duidelijk waar die relatie uit bestaat: vogels worden in eerste instantie gezien als maaltijd, vervolgens worden er ook goddelijke eigenschappen aan toegeschreven (denk aan de gemummificeerde ibissen van het oude Egypte), worden zij later ook luxeartikel voor de adel (valkenjacht), en onderwerp van een zoektocht naar geheimen van de schepping door God (althans in onze christelijke cultuur), vervolgens onderwerp van taxonomisch onderzoek in het voetspoor van Darwin (musea vol balgen en eieren).

En bijna altijd gaat de relatie van de mens met vogels ten koste van die vogels. Miljoenen, maar waarschijnlijker miljarden vogels zijn door toedoen van de mens en zijn fascinatie voor de vogels aan hun einde gekomen.

Pas in de laatste pakweg 120 jaar is onze houding tegenover vogels aan het veranderen, en is er ook aandacht gekomen voor de bescherming van vogels. Birkhead laat zien waar deze omslag vandaan komt en hoe deze nog aan de gang is. Nog steeds zorgt de mens daarnaast ook voortdurend voor onnoemelijk vogelleed.

Birkhead beschrijft goed gedocumenteerd deze gezamenlijke geschiedenis van mens en vogels in dit lijvige maar interessante boek. Het is vooral vanuit een Brits perspectief geschreven, maar veel van zijn observaties hebben betrekking op fenomenen die zich ook elders in Europa op soortgelijke wijze hebben voorgedaan.

De illustraties en foto’s ondersteunen de tekst op uitstekende wijze. Het boek wordt afgesloten met een uitgebreide hoeveelheid voetnoten bij de diverse hoofdstukken, en een flinke bibliografie en register, dit alles passend bij een populairwetenschappelijk boek van deze goede kwaliteit.

Ronald Klingers, 21 oktober 2022