Het grote insectenzoekboek

Het_grote_insecten_zoekboek

Auteur
Erik van Bemmel

Illustraties
Erik van Bemmel

Uitgave
Clavis 2022
16 pagina’s, 26 x 26 cm, harde omslag
ISBN 978 90 4484 662 1
€ 19,95

Leeftijd
Vanaf 5 jaar

Het grote insectenzoekboek

Met meer dan 100 soorten in dit boek

Het getuigt van durf als je een boek voor kinderen vanaf vijf jaar maakt over insecten. Voor die leeftijdsgroep zijn veel dierenboeken beschikbaar, maar meestal gaan ze over aaibare knuffeldieren of vogels. Als je dan een uitgave over insecten verzorgt, moet je wel gedreven zijn om die diergroep bij kleine kinderen onder de aandacht te brengen.

Het grote insectenzoekboek heeft dezelfde opzet als het vorig jaar verschenen Het grote vogelzoekboek. Een hanteerbaar formaat, stevige pagina’s en mooie tekeningen. Op de eerste twee pagina’s staan allerlei weetjes over insecten. Vervolgens worden twintig insecten op een halve pagina in een aparte ronde afbeelding getoond. De andere anderhalve bladzij is een afbeelding van de biotoop waarin de eerder genoemde twintig insecten voorkomen. De lezer/kijker wordt uitgedaagd om een bepaald insect in die biotoop te zoeken en te vinden.

We zoeken insecten langs de kust, in het moeras, in de stad, in de polder en in de heuvels. Zo leer je al zoekenderwijs meer dan honderd insecten kennen. Bij elke biotoop staan nog een paar weetjes en drie aparte zoekopdrachten. De fraaie tekeningen versterken de lees- en kijkbaarheid.

Ik kan me voorstellen dat je als vijfjarige niet direct het hele boek doorwerkt. Dan wordt er wel erg veel van je spanningsboog gevraagd. Maar af en toe een kwartiertje insecten zoeken met ouders of grootouders moet toch heel gezellig zijn. En je doet op jonge leeftijd al een heleboel kennis op van een diergroep, die niet zo populair is als andere dieren. Ik kan me ook voorstellen dat deze publicatie opgenomen wordt in een school- of klassenbibliotheek. Kinderen kunnen er ook zelfstandig mee aan de slag. Kortom, een aanrader om kennis te maken met een vrij onbekende groep dieren.

Ko Katsman, 5 oktober 2022