12 vogels die je leven redden

12_vogels_die_je_leven_redden

Auteur
Charlie Corbett

Vertaling
Irene Paridaans en Betty Klaasse

Uitgave
Meulenhoff 2022
286 pagina’s, 14 x 21,5 cm
ISBN 978 90 290 9645 4
€ 22,99

Oorspronkelijke titel
12 Birds to Save Your Life, 2021

12 vogels die je leven redden

Hoe je gelukkig kunt worden van de natuur

De titel van dit boek moet natuurlijk niet al te letterlijk worden genomen. Ik ken althans geen vogels die in directe zin levensreddend zijn. De titel is overdrachtelijk bedoeld, in die zin dat vogels (en meer in het algemeen de natuur) helend kunnen werken voor mensen die het moeilijk hebben of zelfs in psychische nood verkeren. Wie regelmatig dit Vogeldagboek leest, weet dat de natuur inderdaad die kwaliteit heeft.

Corbett had het zeer moeilijk met de ernstige ziekte en aansluitend het overlijden van zijn geliefde moeder en wat dat met hem en de rest van zijn familie deed. Hij raakte in een ernstige depressie. Zijn eerste stap omhoog uit dit diepe dal werd getriggerd door een zingende veldleeuwerik. Na deze prachtig beschreven openbaring zette zijn herstel zich voort met behulp van elf ander vogelsoorten, die hem op de één of andere manier inzicht verschaften in de manier om met rouwen en depressie om te gaan.

Aan alle ook in ons land algemeen voorkomende vogelsoorten is een hoofdstuk gewijd. Dit is echter geen vogelboek, maar een autobiografisch werk over herstel na een zware periode. Wel wordt er aan het eind van elk hoofdstuk kort aandacht besteed aan de vogel die in dat hoofdstuk figureert, maar dit is erg basale informatie. Aan het eind van het boek is er nog een kort hoofdstuk speciaal aan vogels zelf besteed, maar dat is ook nogal algemeen opgesteld en summier en onvolledig of zelfs onjuist wat informatie betreft (de beschrijving van een roodborst luidt bijvoorbeeld: ‘een trouwe vriend met een rode borst’).

Je moet dit boek dan ook niet lezen om vogelkennis op te doen, maar om te genieten van de typisch Engelse schrijfstijl, de mooie observaties en de familieverhalen van Corbett.

Ronald Klingers, 17 augustus 2022