Vogeldoeboek

Vogeldoeboek

Auteur
Dick de Vos

Foto’s
Jojanneke Ouwehand

Uitgave
Terra 2022
160 pagina’s, 15 x 20 cm, harde omslag
ISBN 978 90 8989 891 3
€ 20,99

Vogeldoeboek

Herken, teken, noteer

Toen ik een aantal bladzijden gelezen had, vroeg ik mij af: voor wie is dit boek bedoeld? Dan kan je natuurlijk gaan raden, maar op mijn vraag direct aan de schrijver antwoordde hij: “Voor de volwassen beginnende vogelaar.” Dan is dat tenminste duidelijk. Het zou goed zijn als de uitgever dat op de achterflap vermeld had, want bij een doeboek denk je toch vooral ook aan kinderen.

Het eerste deel geeft informatie over vogels in hun landschapstypen. Daarvan passeren een zestal de revue, namelijk: stedelijk gebied, bos, heide & hoogveen, agrarisch gebied, zoet water & moeras en kust & duin. Eerst lees je een beschrijving van het landschapstype, gevolgd door een checklist van vogels die je mogelijk in dat specifieke gebied kan aantreffen. Over vijf algemene en één zeldzame vogel van elk gebied vind je allerlei weetjes.

Nu is de keuze van zes vogels voor een landschapstype natuurlijk altijd moeilijk en arbitrair, maar waarom ontbreekt bijvoorbeeld de huismus in het hoofdstuk over stedelijk gebied? De illustraties van Jojanneke Ouwehand zijn overigens prachtig. Elke vogel is in een karakteristieke houding afgebeeld.

De tweede helft zet je aan het werk. In het hoofdstuk ‘Aan de slag’ krijg je een leerzame minicursus over ‘Hoe teken je een vogel?’ Verder een beschrijving over vogelgeluiden en het pluizen van braakballen. Praktische tips over verrekijkers en vogels fotograferen ontbreken niet. Heel goed dat de apps genoemd worden, waarmee de beginnende vogelaar het zich gemakkelijker kan maken om de verschillende vogelsoorten te herkennen.

U herkent ze misschien wel: de groepen vogelaars die een bepaald jargon gebruiken, terwijl ze met zijn allen naar een zeldzame soort kijken. Een woordenlijst met vogelaarsjargon zorgt ervoor, dat je al snel kan meepraten in zo’n groep. Want wat moet je met een woord als ‘schaamsoort’ als je daar de betekenis niet van weet? Je kunt van alles bedenken, maar het is een soort die je eigenlijk gezien moet hebben, omdat hij toch redelijk eenvoudig en met enige moeite is waar te nemen.

Voor elke maand is een blanco pagina ingeruimd om je eigen aantekeningen en lijstjes te maken. Aan de slag!

Ko Katsman, 12 mei 2022