Uilen van het eeuwige ijs

Uilen_van_het_eeuwige_ijs

Auteur
Jonathan Slaght

Vertaling
Wybrand Scheffer

Uitgave
Atlas Contact 2022
336 pagina’s, 13,5 x 21 cm
ISBN 978 90 450 4482 8
€ 24,99

Oorspronkelijke titel
Owls of the Eastern Ice
A Quest to Find and Save the World’s Largest Owl, 2020

Uilen van het eeuwige ijs

Een zoektocht naar de grootste uil ter wereld

In dit boek worden de expedities van de Amerikaanse bioloog Slaght naar de Russische provincie Primorje beschreven. Primorje ligt in een uithoek in het uiterste oosten van Rusland, niet ver van de plek waar Rusland, China en Noord-Korea bijeen komen.

Slaght raakt daar verzeild na een eerste glimp over dit onherbergzame gebied vanuit een vliegtuig, gevolgd door een half jaar verblijf tijdens zijn studie en daarna een driejarig verblijf voor het Peace Corps. Tijdens die laatste periode leerde hij van Russische ornithologen vogels kijken en Russisch spreken. In het jaar 2000 zag hij daar bij toeval de zeer zeldzame Blakistons visuil.

Na zijn studie gaat Slaght op zoek naar een onderwerp voor zijn proefschrift. Hij is inmiddels totaal gegrepen door dit bijzondere, enorm uitgestrekte Siberische bosgebied en door deze geheimzinnige visuil, waarover nog maar zeer weinig bekend was.

Hij besluit zijn onderzoek dan ook te gaan richten op deze grootste uil, en om te proberen door onderzoek te helpen bij de bescherming van deze soort. Primorje werd (en wordt) namelijk bedreigd door de oprukkende mensheid, die zich hier vooral presenteert in de vorm van grote houtkapbedrijven en toenemende visserij.

Met behulp van Russische onderzoeksassistenten en dito personeel is Slagt gedurende vijf jaar veldwerk bezig om steeds meer over deze bijzondere uil te weten te komen. Zijn beschrijvingen van de avonturen die hij meemaakt in dit wetteloze, koude gebied vol jagers en avonturiers, zijn meeslepend.

Het is ook spannend om te volgen hoe hij steeds meer te weten komt over deze enorme visuil. Hij weet exemplaren te vangen, te ringen en te zenderen. Ondanks de soms enorme tegenslagen en de gevaarlijke tochten verloopt zijn queeste uiteindelijk toch zeer succesvol.

Een katern met kleurenfoto’s van zijn expedities en van de Blakistons visuil completeren dit zeer leesbare boek.

Ronald Klingers, 25 april 2022