Het verlegen vogeltje

Het_verlegen_vogeltje

Auteur
Jan Paul Schutten

Illustraties
Liset Celie

Uitgave
Gottmer Kinderboeken 2022
20 pagina’s, 28 x 25 cm, harde omslag
ISBN 978 90 2177 587 2
€ 14,99

Leeftijd
Vanaf 4 jaar

Het verlegen vogeltje

Kent u dat spelletje? Dat je in een grote kring zit? De eerste geeft een boodschap door aan zijn/haar buurman/-vrouw, die deze op zijn beurt weer doorgeeft aan de volgende. Wat blijft er over van het oorspronkelijke zinnetje? Vaak komt dat heel verminkt bij de laatste terecht.

Dit is wat gebeurt in Het verlegen vogeltje. Een mannetje groenling heeft zijn oog laten vallen op een vrouwtje, maar durft haar niet te vragen. Hij schakelt een merel in die met een andere boodschap naar een kauw gaat. De kauw op zijn beurt verstaat de boodschap van de merel verkeerd en gaat naar de roek. Die begrijpt het ook allemaal niet zo goed enzovoort. Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed en eindigt het boek met veel gevoel voor humor.

Nu kan ik natuurlijk schrijven wat ik van het boek vind, maar ik heb het voorgelezen aan mijn jongste kleinzoon van drie en laten lezen door mijn kleinzoon van zes, die overigens aandachtig meeluisterde tijdens het voorlezen. De jongste kwam de volgende dag met de vraag of ik het nog een keer wilde voorlezen.

Ik vroeg de oudste kleinzoon voordat hij aan het boek begon of hij wist wat ‘verlegen’ betekende. ‘Dat je iets niet durft’, was zijn antwoord. Dat was dus alvast duidelijk: hij begreep het probleem van de verlegen groenling goed. De vogels op de illustraties herkende hij ook: meeuw, eend, zwaan, roodborst en meerkoet. En de landschappen? Weiland, bos en strand.

Mooie tekeningen, was het oordeel. De spanning in het boek is mooi opgebouwd: al die vogels gaan meteen met de boodschap aan de haal, maar ze luisteren helemaal niet goed. Te veel lawaai, dat was al uitgelegd. Maar ze hebben ook allemaal heel erg veel haast! En die arme groenling wordt steeds vermoeider van al dat haastige gevlieg. Wat een gekke boodschappen brengen ze over, er is hardop geschaterd door zowel de zesjarige als de peuter van drie. Absoluut allergekste? “Dat de roek tegen de spreeuw zegt dat hij van de kauw een onderbroek moet dragen!” Het boek mag van allebei in hun boekenkast!

Ko Katsman, 21 april 2022