Een gruttoparadijs

Een_gruttoparadijs

Auteur
Halbe Hettema

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2022
158 pagina’s, 15 x 23 cm
ISBN 978 90 5011 876 7
€ 22,50

Een gruttoparadijs

Weidevogelbeschermers aan het woord

Onze nationale vogel, de grutto, de koning van de weide, is tevens ons zorgenkindje. Jaarlijks geven we per gruttopaar ca. elfhonderd euro uit aan beschermende maatregelen, maar het helpt te weinig. Elk jaar worden er minder grutto’s groot dan nodig is voor het voortbestaan van deze van de Nederlandse weiden afhankelijke vogel.

Belangrijkste oorzaken? In onze agrarische gebieden is water cruciaal voor de grutto en andere weide- en akkervogels. Maar natte landerijen stroken niet met de bedrijfsvoering van de boer, die natuurlijk ook zijn boterham wil verdienen. Maar wellicht nog belangrijker is het gebruik van grote hoeveelheden ‘gewasbeschermingsmiddelen’. Kort gezegd: gif waardoor insecten uitsterven of kleiner worden waardoor gruttokuikens niet voldoende voedsel meer krijgen.

Bovendien zijn er ook nog roofdieren en vogels die de in reservaten teruggedrongen weidevogels makkelijk kunnen vinden. Grote aaneengesloten gebieden zijn noodzakelijk om die predatoren niet zoveel kansen te geven op makkelijk te nuttigen hapjes.

Grutto’s zijn voor een heel groot deel afhankelijk van de goede wil van en de financiële compensatie voor de boer. Land waar aan vogelbeheer wordt gedaan, levert nu eenmaal minder op. In het Friese Idzegea zijn het de boeren die zich hartstochtelijk om het lot van de weidevogels bekommeren, samen met even bevlogen vrijwilligers. In Idzegea begint de gruttovictorie, daar zijn alle betrokkenen ondanks vele tegenslagen van overtuigd.

Natuurjournalist en gruttovolger Halbe Hettema sprak met boeren en beschermers van de Skriezekrite Idzegea over hun inzet, idealen, tegenslagen en hoop voor de toekomst van de grutto en dat leverde een bijzonder lezenswaardig en informatief boek op.

Aanvankelijk dacht men dat zuidelijke landen ‘de schuld’ hadden van de achteruitgang van grutto’s, maar inmiddels is duidelijk dat de problemen bij ons zijn ontstaan. Hettema geeft een aardig inkijkje hoe boeren, beschermers en organisaties samenwerken, ondanks vaak tegengestelde belangen, om de achteruitgang van de grutto te stoppen in het zuidwesten van Friesland.

Hoe nu verder ‘om te voorkomen dat onze nationale trots zich alleen nog laat zien in een enkel reservaat, als een museumvogel in een openluchtmuseum?’ De goede wil is er bij boeren en beschermers, er is ook geld voor allerlei projecten, maar zonder natter boerenland en een verbod op landbouwgif, dat ook schadelijk is voor de mens, is er voor de grutto en voor veel andere dieren geen toekomst.

AdG, 19 april 2022