De soortenjager

De_soortenjager

Auteur
Remco Daalder

Uitgave
Atlas Contact 2022
200 pagina’s, 13,5 x 21 cm
ISBN 978 90 4504 077 6
€ 21,99

De soortenjager

Over vogelaars, twitchers en schaamsoorten

Zijn bekering volgde in 2020 na een mislukte poging om soortenjager te worden: “Het beter leren kennen van gewone vogelsoorten geeft me minstens zoveel voldoening als het zien van nieuwe soorten”.

In de jaren daarvoor had de bioloog Remco Daalder zijn vliegangst overleefd en was hij in de huid van een twitcher gekropen, in een poging om zijn levenslijst aan te vullen tot duizend vogelsoorten. Een schaamsoort speelt daarbij een doorslaggevende rol.

Wie eerdere boeken van Daalder gelezen heeft, weet dat hij een begenadigd schrijver is met humor en zelfspot. Ook De soortenjager is een juweeltje van een natuurboek. Al was het alleen maar om de gezouten scherts waarmee hij die ‘irritante vogelgekken’ beschrijft. Dat spreekt mij, met slechte ervaringen met fanatieke vogelaars en fotografen, sterk aan.

Op zijn reizen begint hij te begrijpen dat het helemaal niet zo’n kunst is om duizenden vogels te scoren. “Zelfs de grootste onbenul kan door achter een gids aan te lopen en de soortnaam op te schrijven die hij roept, aan een enorme levenslijst komen”.

Een mede-soortenjager zegt dat veel verwoede soortenjagers helemaal geen natuurliefhebber zijn: ze zijn volkomen gefocust op het noteren van nieuwe soorten. Dat geldt niet voor Remco en zijn Marieke, die ook enorm genieten van zoogdieren, amfibieën en reptielen, vlinders, de grootste waterjuffer ter wereld, een vlucht van duizend kalkoengieren.

Tussen alle eigen belevenissen door beschrijft Daalder de geschiedenis van het soortenjagen. Over Phoebe Snetsinger, icoon van het moderne twitchen, met meer dan negenduizend soorten op haar naam. De kampioenen onder de vogelaars hebben een enorme ecologische voetafdruk. Aan de andere kant kunnen vogelrijke gebieden niet (meer) om de toestroom van rijke westerlingen heen zonder economisch in de knel te raken.

De soortenjager is een heerlijk boek, vol grappige en serieuze anekdotes, met spannende momenten van ontdekking, met vermaak om het fanatisme van twitchers en met interessante beschrijvingen van de bezochte gebieden en uiteraard van vogels.

AdG, 11 april 2022