Vogelaars (nooit) uitgevogeld

Vogelaars_nooit_uitgevogeld

Auteur
Debby Doodeman

Redactie
José Ferdinandus

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2022
216 pagina’s, 17 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 674 9
€ 20

Vogelaars

(nooit) uitgevogeld

Boeit het u hoeveel vogelaars een baard of een snor dragen? Of hoeveel procent van de vogelaars een relatie heeft? Mij niet. Maar Debby Doodeman was zo geboeid door deze en andere (on)interessante vragen over vogelaars, dat ze onder duizend vogelliefhebbers een onderzoek heeft ingesteld, en daarover zelfs een boek heeft samengesteld.

Klinkt dit iets te spottend? Misschien, maar kom maar eens op zo’n idee en stop vervolgens heel veel tijd en energie in de uitwerking van je enquête naar gedrag en beweegredenen van vogelaars!

Vooral de gedreven kijkers komen aan het woord in het boek ‘Vogelaars (nooit) uitgevogeld’. Immers, Doodeman is een beroeps en die komt nu eenmaal meer in contact met geroutineerde vogelaars dan met huis-tuin-en-keuken-vogelaars. In zoverre is het ‘feitenonderzoek’ niet representatief.

Heikele vragen over bijvoorbeeld duurzaamheid zijn niet gesteld. Zoals hoeveel kilometers twitchers met de auto of per vliegtuig reizen om zeldzame vogels te spotten (niet iedereen is gesteld op het woord vogelspotter, hoewel het in woordenboeken staat)? Of dat het vegetariërs zijn? Of ze zonnepanelen op het dak hebben?

Wel besproken wordt wat er zo interessant aan vogels is en waarom we gaan vogelen. Wat nemen we onderweg mee, en met wie delen we onze waarnemingen. De vogeltrek komt aan de orde, evenals vogelgeluiden en vogels in musea en in de kunst. Een aantal bekende en enkele minder bekende vogelaars hebben artikeltjes geschreven over wat hen zo boeit aan vogels en hoe ze met hun hobby of beroep omgaan.

‘Vogelaars (nooit) uitgevogeld’ is een aantrekkelijk opgemaakte uitgave, vlot geschreven, met veel illustraties en met veel al dan niet aardige weetjes en tips die Debby sinds 2015 bij elkaar heeft gevogeld.

AdG, 29 maart 2022