ANWB Roofvogelgids van Europa

ANWB_Roofvogelsgids_Europa

Auteurs
Daniel Schmidt-Rothmund, Winfried Nachtigall
en Theodor Mebs

Illustraties
Paschalis Dougalis

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
Kosmos 2021
248 pagina’s, 13 x 19 cm
ISBN 978 90 2158 570 3
€ 25

Oorspronkelijke titel
Die Greifvögel Europas

ANWB Roofvogelgids van Europa

‘Met meer dan 300 foto’s, illustraties inclusief vliegbeelden, en verspreidingskaarten wordt het herkennen en waarnemen van deze majestueuze vogels heel eenvoudig.’ Met deze wervende zin brengt de uitgever de roofvogelgids aan de man.

Elke meer of minder ervaren vogelaar weet echter dat het herkennen van roofvogels zo eenvoudig nog niet is. Zelfs niet met een uitstekende gids in boekvorm. Het vereist veel kennis en ervaring, geduld en gevoel voor detail om een roofvogel juist te determineren, zeker als ze nog in jeugdkleed zijn. Daarbij kan deze gids je behulpzaam zijn.

Vooral in de hoofdstukken voorafgaand aan de soortbeschrijvingen ervaar je dat het een vertaalde gids is. De accenten liggen daar vooral op Duitsland. Je zal bijvoorbeeld vergeefs zoeken naar Nederlandse websites. Onder het kopje ‘waarnemingen’ vind je wel informatie over de vaderlandse situatie.

Duidelijke verspreidingskaartjes laten je zien waar je de vogel kan waarnemen. De kaartjes geven je geen informatie over broed- en overwinteringsgebieden. Zo lijkt het alsof de boomvalk het hele jaar door in bijna heel Europa te zien is.

Negenendertig roofvogelsoorten passeren de revue. Soms snap ik de volgorde van de hoofdstukken niet. Waarom staat de zeearend niet bij de arenden maar tussen zwarte wouw en ruigpootbuizerd? Alle soorten die in Europa voorkomen krijgen een plaatsje. Behalve de steppebuizerd die ver in Oost-Europa voorkomt. Waarom die niet beschreven wordt, begrijp ik niet als je compleet wil zijn. Foto’s ondersteunen de beschrijving, maar helaas zitten daar veel nestfoto’s tussen en dat is toch echt niet meer van deze tijd.

Daarnaast vind je bij elke soort een aantal tekeningen en zoals zo vaak: met een tekening kan je meer verduidelijken dan met een foto. In de binnenkant van de omslagflap zie je vliegbeelden. Je hoeft dan niet het hele boek door te bladeren om een beeld te krijgen van een overvliegende roofvogel. Daarnaast staan er tekeningen bij elke soortbeschrijving, daardoor heb je niet alle vliegbeelden bij elkaar. Ik vind dat een nadeel.

Als lezer krijg je veel informatie over roofvogels in ons werelddeel. Voorkomen, kenmerken, trekgedrag en nog veel meer. Teveel om hier allemaal op te sommen en dat maakt dat je thuis rustig een tijdje kan zitten lezen in de roofvogelgids. Het geeft je veel achtergrondinformatie. Het kleine lettertype leest zeker buiten wat lastig, maar door het kleine formaat en lichte gewicht is de gids prima hanteerbaar op vogeltochten.

Ko Katsman, 18 november 2021