Met Brem en Snuit de duinen in

Met_Brem_en_Snuit_de_duinen_in

Auteur
Elly-Ann van Luxemburg

Illustraties
Ina Klomp – Meijer

Uitgave
Levendig Uitgever 2021
96 pagina’s, 20 x 27 cm, harde omslag
ISBN 978 90 8314 070 4
€ 17,50

Leeftijd
5 – 9 jaar

Met Brem en Snuit de duinen in

16 verhalen over natuurbeleving

Een jaar geleden bespraken we al het eerste deel van Brem en Snuit. Een jonge vos en een jong konijntje die vriendschap sluiten en in de duinen allerlei avonturen beleven. Mijn vijfjarige kleinzoon doe je een groot plezier met het voorlezen van een verhaal van Brem en Snuit voor het slapen gaan.

Sinds kort is het tweede deel te koop. En nu geen vijftien, maar zestien verhalen over de twee dieren. Samen trekken ze eropuit in de duinen. Ze maken van alles mee. Zo komen ze in de mist terecht, ontmoeten een jong hagedisje, hebben grote dorst en op het strand vinden ze een jong zeehondje dat door een storm zijn moeder is kwijtgeraakt, een huiler.

Niet alleen de dieren worden sprekend opgevoerd, maar ook planten. In het hoofdstuk ‘Parnassia’ spreekt het plantje zijn verdriet uit dat het nog niet bestoven is. Brem en Snuit regelen een paar veldwespen en alles komt goed. Dit hoofdstuk kan aanleiding geven voor ouders om meer over de bloemen en bijtjes te vertellen.

Meer hoofdstukken lenen zich tot een inleiding of napraten. Het hoofdstuk ‘Vreemd’ gaat over een halsbandparkiet. De connectie met vluchtelingen en hoe daarmee om te gaan is snel gelegd.

Het hoofdstuk ‘Dood’ gaat over een andere ontsnapte halsbandparkiet die haar vrijheid niet overleeft. Als ze na haar vermissing gevonden wordt, reageren de dieren zoals mensen dat ook vaak doen als een geliefde gestorven is. Eerst iets vertellen over de overledene en dan de begrafenis regelen. Wat was haar lievelingskleur, wat was haar lievelingsplekje etc. Een aantal, in de mensenwereld zo bekende, rituelen komt aan de orde.

Veel komen we te weten over planten en dieren in de duinen. Hoe ze leven en welke behoeften ze hebben. Omdat achterin het boek voor elk apart hoofdstuk suggesties gegeven worden om de informatie te verwerken, is het ook goed in de klas te gebruiken. Elk hoofdstuk is weer een aparte biologieles. De illustraties van Ina Klomp-Meijer zijn helder en sprekend. Een boek om te kopen of cadeau te doen.

Ko Katsman, 14 mei 2021