Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes

Auteurs
Helen Roy en Peter Brown

Illustraties
Richard Lewington

Vertaling en bewerking
Gerrian Tacoma-Krist

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2021
176 pagina’s, 13,5 x 22 cm
ISBN 978 90 2157 777 7
€ 25,-

Oorspronkelijke uitgave
Field Guide to the Ladybirds of
Great Britain and Ireland
Bloomsbury Publishing, 2018

Veldgids

Lieveheersbeestjes

voor Nederland en Vlaanderen

Aan weinig dieren worden zoveel positieve krachten toegedicht als aan lieveheersbeestjes. Brengers van geluk, van ware liefde, van voorspoed. Voor de naampenning van ons hondje hebben we een lieveheersbeestje gekozen, op mijn computer heb ik er ook een geplakt. Hun positieve uitstraling komt ongetwijfeld omdat de meeste lieveheersbeestjes er mooi en zelfs aandoenlijk uitzien en het goede luizenverdelgers zijn; althans vooral de larven.

In de hele wereld komen zo’n zesduizend soorten lhb’s voor, 260 soorten in Europa en in Nederland en Vlaanderen ca. zeventig. Deze van oorsprong Engelse veldgids is volledig voor onze landen bewerkt, er worden 58 soorten besproken, met 140 fraaie tekeningen en zo’n honderd foto’s.

Het determineren van deze kleine kevertjes is overigens lang niet altijd gemakkelijk. Het is geen kwestie van stippen tellen, want dat aantal kan per soort verschillen. Bovendien smelten stippen soms samen en vormen patronen zodat de stippen niet meer afzonderlijk te tellen zijn. Dan is er nog het massaal voorkomende Aziatisch lhb met vele verschijningsvormen (kan variëren van 0 tot 21 stippen).

Daarom moet je bij determinatie ook de, vaak kenmerkende, vorm en de tekening van het halsschild betrekken. Behalve al deze opvallende lieveheersbeestjes zijn er ook nog onopvallende lhb’s. Heel klein en erg moeilijk te vinden. Over deze onopvallende diertjes is nog niet veel bekend.

Al deze aspecten worden in deze duidelijke determinatiegids toegelicht. Er zijn overzichtsplaten zodat je de belangrijkste gedaantes makkelijk kan vergelijken. De bespreking per soort kan voor een veldgids nauwelijks doeltreffender zijn.

Korte beschrijving van het lhb, de karakteristieke kenmerken en mogelijke verwarring met andere soorten (heel ter zake in een schema weergegeven), beschrijving van de larve (jongen) en de pop (lhb’s ondergaan een volledige metamorfose: ei, larve, pop en imago), welk voedsel ze eten, in welke habitat ze te vinden zijn met verspreidingskaartjes en niet te vergeten de foto’s en de gedetailleerde tekeningen. Uiteraard met uitleg over de lichaamsbouw van de lieveheersbeestjes, hun levenscyclus en hoe je kan meehelpen met het bestuderen van deze insecten.

Dit soort uitnodigende veldgidsen geven je het gevoel dat je meteen naar buiten moet rennen om te gaan zoeken naar deze geluksbrengers. Met een loep, eventueel een fototoestel (alle kanten fotograferen!) en dit boekje op zak heb je vast een voorspoedige zoektocht – want ook daarvoor staat het lieveheersbeestje symbool.

AdG, 23 april 2021