De mooiste fotolocaties van België

Mooiste_fotolocaties_Belgie

Auteurs
Bart Heirweg en Vicky Vansteenbrugge

Foto’s
Bart Heirweg

Uitgave
Bart Heirweg, tweede gewijzigde druk 2020
224 pagina’s, 17 x 24 cm
ISBN 978 94 64 072914
€ 34,95
Bestellen in België
Bestellen in NL bij Natuurfotografie en KameraExpress

De mooiste fotolocaties van België

50 fotoplekken die je gezien moet hebben

Natuurfotografie is hot. Steeds meer mensen – en vooral ook vrouwen zie ik – trekken de natuur in om te relaxen en tegelijk om hun waarnemingen op foto’s vast te leggen. Heerlijk toch? Er verschijnen boeken over aantrekkelijke plekken om te gaan fotograferen en boeken met fototips. In ‘De mooiste fotolocaties van België’ zijn beide aspecten verenigd.

Mijn natuurtripjes beperken zich tot mijn directe omgeving en soms uitstapjes (vakantie) wat verder weg. Als ‘natuurland’ ken ik België niet, dus neem ik aan dat landschapsfotograaf Bart Heirweg inderdaad de vijftig beste fotoplekken heeft geselecteerd. Hoewel ik de Liereman mis, waarover Achilles Cools zo meeslepend kan vertellen.

Aan elk gebied worden vier pagina’s besteed, allemaal opgebouwd volgens een vast stramien zodat je precies weet waar je welke informatie kunt vinden. Eerst een korte beschrijving van het gebied, het adres met een kaartje en de bereikbaarheid (met GPS-coördinaten en dichtstbijzijnde parkeerplaats). Verder staan er links in naar informatie over het gebied en wat je verder nog in de buurt kunt vinden.

Er worden foto-opportuniteiten genoemd (welke landschappen, welke planten en dieren, in totaal worden 250 soorten genoemd), in Wat nog? staan nog meer bijzonderheden over het natuurgebied en in Tijdstip worden de beste fotomaanden genoemd. Opmerkingen over hoe je je als fotograaf in de natuur moet gedragen zouden in deze tijd van massa-fotografie op zijn plaats zijn geweest.

De grootste kracht van dit boek ligt in de hoofstukjes Tips met honderden aanwijzingen hoe je in de specifieke gebieden de mooiste foto’s kunt maken en in de honderden prachtige natuurfoto’s (vooral landschappen, ook vlinders, libellen en planten) met vermelding van de gebruikte camera’s en lenzen en de camera-instellingen.

De Tips gaan over van alles wat met fotografie te maken heeft. Erg leerzaam zijn de vele cameratips: welke lenzen te gebruiken onder welke omstandigheden, eventueel gebruik van grijs- of polarisatiefilters, hoe om te gaan met het (zon)licht, de belichting, hoe diepte te geven aan je opnames, wel of geen statief enz. Maar ook hoe je je kunt voorbereiden op je fototripjes (vooraf gebied verkennen), welke kleding geschikt is in bijzondere omstandigheden (laarzen e.d.).

Het enige minpunt zijn de iele lettertjes die zich zeker met wat oudere ogen niet altijd even makkelijk laten lezen. Dat doet verder niet veel afbreuk aan dit heel instructieve boek met leerzame foto’s die bovendien veel kijkplezier opleveren.

AdG, 18 maart 2021