Tuinieren met wilde planten

Tuinieren_met_wilde_planten

Auteur
Martin Stevens

Tekeningen en foto’s
Martin Stevens e.a.

Uitgave
Noordboek 2020
184 pagina’s, 20 x 21 cm
ISBN 978 90 5615 608 4
€ 19,90

Tuinieren met wilde planten

Heeft u wel eens gehoord van de Actie Steenbreek? Dat is een plan van gemeenten om particuliere tuineigenaren te bewegen om stenen uit hun tuinen te verwijderen en te vervangen door bloeiende planten. Dit om de biodiversiteit in stedelijke gebieden te vergroten.

Nu is niet iedere plant geschikt om dit te doen. Exoten worden niet herkend door de inheemse fauna en zullen daarom minder of niet bijdragen aan de bevordering van het leven in de tuinen.

Maar hoe weet je nu welke plant inheems is of hier al zo lang voorkomt, dat insecten en andere dieren deze plant als voedselbron herkennen? Dat valt te lezen in het plezierige boek ‘Tuinieren met wilde planten’.

Na een aantal hoofdstukken waarin onder andere wordt uitgelegd waarom de bevordering van biodiversiteit in tuinen zo belangrijk is (‘stepping stones’) en hoe het planten- en dierenleven op elkaar inwerken, worden de wilde planten die geschikt zijn voor diverse tuinsoorten beschreven, met heldere, korte informatie en mooie foto’s van de betreffende soort.

Het boek sluit af met informatie over onder andere organisaties die kunnen helpen bij het natuurvriendelijk inrichten van jouw tuin, waar je de juiste zaden en planten kunt kopen en welke planten je het best op welke plek kunt zetten (bijvoorbeeld schaduwrijk, zonnige standplaats, in rotstuinen of geveltuinen).

Ik ben ervan overtuigd dat natuurminnende tuinbezitters na lezing van dit zeer leesbare boek de kriebels zullen krijgen om zelf aan de slag te gaan onder het motto: ‘Tegel er uit, plant er in’, om daarna te genieten van al dat bloeiende moois.

Ronald Klingers, 26 januari 2021