Ontdek de wereld van insecten

Ontdek-de-wereld-van-insecten

Auteurs
Christina Peraboni en Christina Banfi

Illustraties
Margheita Borin

Vertaling
Ria de Koning

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2020
20 pagina’s, 22 x 30 cm, harde omslag
ISBN 978 90 2157 791 3
€ 12,99

Ontdek de wereld van insecten

Kijk achter het flapje!

In een stevig uitgevoerd boek krijg je informatie over, als je de titel moet geloven, insecten. Dat is niet helemaal waar. Maar dat is ook helemaal niet erg. Want ook voor spinnen en bodemdiertjes is een hoofdstuk ingeruimd.

Verdeeld over twintig pagina’s vind je een hoofdstuk over bijen, lieveheersbeestjes, kevers, vlinders, mieren, spinnen, ondergrondse kleine diertjes en ‘s nachts. Elk hoofdstuk beslaat twee pagina’s. Door een uitsparing kun je de flapjes gemakkelijk omslaan. Onder de flapjes staat een meer gedetailleerde tekening en op de achterkant van de flap nadere informatie over de betreffende dieren.

Voor kinderen is het altijd spannend wat zich onder de flapjes bevindt en dat nodigt uit tot kijken en lezen. Bijvoorbeeld bij vlinders zie je onder de flap alle stadia van ontwikkeling van ei tot vlinder. Of bij de mierenhoop wat er allemaal binnenin de hoop gebeurt.

Vanaf vijf jaar kunnen kinderen met dit boek aan de slag. Als ze nog niet zelf lezen kunnen onder begeleiding van een volwassene. Als je daarna met kinderen naar buiten gaat, zie en beleef je in werkelijkheid wat geschreven en getekend is. Ik denk dat je dan samen iets heel leuks en waardevols meemaakt. Zeker als je dan ook nog gebruik maakt van zoekkaarten om diertjes op naam te brengen. Dergelijke zoekkaarten zijn gemakkelijk (en gratis) via internet te vinden.

In de praktijk met een bijna vijfjarige is me gebleken dat je het handigst aan tafel zit met dit boek. Je kunt dan het rustigst de plaatjes bekijken en de flapjes omslaan. De tekst is duidelijk en de tekeningen zijn prachtig. Een leuk cadeau voor verjaardagen, Sinterklaas of Kerst.

Ko Katsman, 14 oktober 2020