Vogels van de Pier

Vogels_van_de _Pier

Auteurs
Jelle van der Helm, Dick Groenendijk, Roy Slaterus

Foto’s
Verschillende fotografen,
bij elke foto vermelding fotograaf

Uitgave
Uitgeverij Noordboek 2020
168 pag. 29 x 24 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5615 5549 0
€ 24,90

Vogels van de Pier

Welke vogelaar kent niet de Pier van IJmuiden? Of eigenlijk de twee pieren. Maar meestal bezoek je de Zuidpier vanwege de bereikbaarheid en de aanwezigheid van breed strand, duinen en Kennemermeer.

Voor degenen die de pieren nog niet kennen: bij IJmuiden steken twee pieren ruim anderhalve kilometer in zee. Voor de Zuidpier heeft zich een breed strand gevormd met jonge duintjes. Aan alle voorwaarden voor veel vogelwaarnemingen wordt daar voldaan. Maar als je daar loopt, verwacht dan niet dat je door een fraai natuurgebied wandelt. De omslag laat dat goed zien. Een containerschip op weg naar de haven, de rokende hoogovens van Tata Steel vormt het decor waarin een vliegende grote jager prachtig op de foto staat.

Maar als je je daar niet door laat tegenhouden, loop je de kans een paar van de 319 soorten te ontmoeten die in het boek beschreven staan. Van elke soort is een vaak fraaie foto met beschrijving afgebeeld. In de beschrijving lees je hoe algemeen of zeldzaam de vogel is en de maand(en) waarin hij waargenomen kan worden. Een vogel die slechts één keer gezien is als de waterspreeuw, komt net zo goed aan bod als een dagelijkse vogel als de kokmeeuw.

De waargenomen soorten zijn per soortgroep opgenomen, te beginnen bij de zwanen en te eindigen bij de gorzen. Behalve de waargenomen vogels vind je hoofdstukken verspreid in het boek over voorjaarstrek, fotograferen, het weer, najaarstrek en menselijke invloeden. Een apart hoofdstuk is gewijd aan andere dieren dan vogels. De tekst leest gemakkelijk. De vele foto’s maken het boek ook tot een kijk- en bladerboek. Wanneer je ooit de pier een keer bezocht hebt, is het boek een feest van herkenning.

Ko Katsman, 8 oktober 2020