Wat zingt daar?

Wat_zingt_daar

Auteur
Dick de Vos

Illustraties
Elwin van der Kolk

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2020
128 pagina’s, 13,5 x 19 cm
ISBN 978 90 5011 742 5
€ 16,95

Wat zingt daar?

Vogelzang door het jaar heen

Vogels kun je herkennen aan hun vorm en veren en aan hun zang. Dat geldt met name voor zangvogels die in boom en struik zitten te zingen en die je niet zo makkelijk ziet als watervogels of roofvogels. Het vergt enige oefening, maar er gaat een wereld voor je open als je vogels aan hun zang herkent. En als je vogels wilt fotograferen, moet je toch weten welke vogels wáár zitten?

Dick de Vos schrijft graag, en met gezag, over vogels, en dan speciaal over vogelzang. Na diverse uitgaven voor ervaren luisteraars heeft hij nu een toegankelijk boekje geschreven voor beginners; trouwens ook voor gevorderde vogelaars staan er interessante wenken in.

Zoals over het best lastige verschil tussen bosrietzangers en spotvogels. De zang van beide vogels is zeer gevarieerd, lang, met veel imitaties. Maar in hun strofen zitten enkele specifieke kenmerken en als je die weet te herkennen, herken je ook de vogel. De Vos beschrijft die karakteristieken duidelijk, ook die van andere zang-dubbelgangers: de zwartkop en de tuinfluiter.

Van ruim vijftig soorten wordt de zang uitgelegd, vogels die je vooral in je eigen omgeving kunt horen. Ook worden allerlei wetenswaardigheden vermeld die met de zang te maken hebben en geeft hij ezelsbruggetjes.

Verder krijg je antwoord, gebaseerd op recente onderzoeken, op de vraag waarom vogels eigenlijk zingen. In een zangsleutel worden al die geluiden op een rij gezet. De Vos schrijft levendig, met de nodige humor, dat maakt het leerzame boek extra aantrekkelijk. De fijne tekeningen van zingende vogels van Elwin van der Kolk sluiten naadloos aan.

De auteur heeft ook een hobby uitgeleefd: de zang van alle vogels heeft hij in notenbalken verwerkt. Als illustraties zijn die balken leuk maar het heeft geen toegevoegde waarde: de zang van vogels is zo veelzijdig en complex dat het niet op muziekinstrumenten na te spelen valt.

NB: In de prima app BirdSounds Europe staan onder Collecties alle in Wat zingt daar? beschreven soorten. Gebruik de geluiden niet om vogels voor de camera te lokken! Dat is erg verstorend voor het broedproces en de broodnodige rust voor vogels.

AdG, 1 juni 2020