Veldgids Orchideeën

Veldgids_Orchideeen

Auteurs
Rolf Kühn, Hendrik Æ Pedersen en
Philip Cribb

Foto’s
Rolf Kühn

Vertaling en bewerking
Ger Meesters

Uitgave
Uitgeverij Noordboek Natuur 2020
430 pagina’s, 16 x 24 cm
ISBN 978 90 5615 603 9
€ 37,90

Oorspronkelijke uitgave
Field Guide to the Orchids of Europe
and the Mediterranean, 2019

Veldgids Orchideeën

van Europa en het mediterrane gebied

De fascinatie van natuurliefhebbers voor orchideeën is begrijpelijk. Het zijn de juweeltjes in de flora op onze aarde, kleurrijk, veelvormig, fascinerend. Ik ben oerdegelijk opgevoed, geniet enorm van zulke prachtbloemen, maar op de een of andere manier spreken minder opvallende planten en vogels me meer aan. Een ijsvogel is flitsend mooi, een bruine roerdomp boeit me meer.

Los daarvan. Dit boek is, voor zover mij bekend, de meest uitgebreide gids van alle soorten orchideeën in Europa en de Noord-Afrikaanse kuststrook. Bovendien zul je in weinig publicaties zoveel foto’s met variëteiten van de diverse soorten aantreffen. Compleet? Nou nee, dat is onmogelijk. Er zijn namelijk talloze variaties en legio hybriden. De specialisten struikelen mede daardoor over een eenduidige indeling van de orchideeën.

Voor een veldgids is het boek best zwaar. Orchideeënliefhebbers zullen dat wellicht voor lief nemen als ze het veld intrekken (en hopelijk niet te veel vegetatie vertrappen; ik heb daarmee in Frankrijk slechte ervaringen gehad). Toch heeft de uitgever geprobeerd alle foto’s – want het is vooral een fotogids – in een zo beperkt mogelijk aantal pagina’s te proppen, wat de overzichtelijkheid niet ten goede komt.

De beschrijvingen blijven daardoor vrij kort, en zijn soms wel erg technisch. Maar met een royalere opmaak en een uitgebreidere tekst zou het boek niet meer te tillen zijn in het veld. De vele honderden foto’s zijn in het algemeen goed. Van de brede wespenorchis bijvoorbeeld, die vrij algemeen in ons land voorkomt, zijn er acht foto’s opgenomen. Met iets meer aandacht voor fotobewerking zouden de afbeeldingen nog beter, scherper, kunnen zijn.

Veldgidsen raken uit de mode. Met de huidige camera’s, zelfs op mobiele telefoons, kun je zulke gedetailleerde foto’s maken, dat de ‘gemiddelde’ natuurliefhebber liever thuis in een uitgebreid handboek uitpluist wat hij heeft gezien dan in het veld te gaan zitten puzzelen. De zeer fotorijke Veldgids Orchideeën is een uitstekend hulpmiddel om al onze orchideeën op naam te brengen.

AdG, 1 mei 2020