Waarom heeft een vogel geen tanden?

Waarom_heeft_een_vogel_geen_tanden

Auteur
Monica Wesseling

Uitgave
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 2020
158 pagina’s, 14 x 21,5 cm
ISBN 978 90 2458 881 7
€ 15,99

Waarom heeft een vogel geen tanden?

Antwoorden op meer dan 100 verrassende vogelvragen

Monica Wesseling slaagt er elke keer weer in om prangende vragen over vogels in een boekje te stoppen… en te beantwoorden! Na Waarom krijgt een specht geen koppijn? heeft ze opnieuw veel interessante vogelweetjes verzameld in Waarom heeft een vogel geen tanden? Antwoord (samengevat): tanden zijn te zwaar om ermee te kunnen vliegen.

Het is een reuze aardig boekje, vlot geschreven, maar lastig om een recensie over te schrijven. Immers, de neiging is groot om de antwoorden op een aantal vragen te verklappen. Want voor beginnende en gevorderde vogelaar zitten er vragen/antwoorden tussen die lang niet iedereen zal weten.

Weet u bijvoorbeeld of een vogel door de bliksem getroffen kan worden? Of dat vogels doof worden door vliegtuigen? Of een vogel op een hoogspanningsdraad kan zitten? Monica geeft de antwoorden!

Waarom zie je bijna nooit een dode vogel liggen? Waarom staan bij vrijwel alle vogels de ogen aan de zijkant van hun kop? Waarom legt de ene vogel puntige eieren en de andere ronde? Maakt wintervoeding vogels tot andere vogels?

Deze vraag is bijzonder boeiend. Wetenschappers ontdekten onlangs dat ‘trekvogels’ die in Europa bij rijkelijk gevulde voedertafels overwinteren, zoals zwartkoppen, zich fysiek anders ontwikkelen dan vogels die naar Afrika trekken! Rijst meteen de vraag of (jonge) vogels die ‘s zomers worden bijgevoerd, bijvoorbeeld bij fotohutten, zich ook anders ontwikkelen. Het antwoord lijkt voor de hand te liggen.

Hoe maakt een vogel een ei? Hoe komen zeevogels aan (zoet) water? Hoe vindt een vogel in een kolonie zijn jong, te midden van duizenden andere kuikens? Hoe lang kan een pinguïn onder water blijven?

En de grote vraag is natuurlijk: waarom vliegen vogels? Op al deze vragen geeft Monica Wesseling een kort en bondig antwoord. Iedereen die haar weleens heeft ontmoet, zoals ik, weet hoe enthousiast ze over de natuur kan vertellen. Erg leuk om te lezen.

AdG, 20 april 2020