Raven en Kraaien Eksters en Gaaien

Raven_Kraaien_Eksters_Gaaien

Auteur
Johan Boussauw
(van hem verscheen eerder
Vogels in volksgeloof, magie en mythologie)

Uitgave
bitbook.be 2019
182 pagina’s, 14 x 21 cm
ISBN 978 90 8298 567 2
€ 25

Raven en Kraaien
Eksters en Gaaien

Kraaiachtigen zijn slimme dieren. Velen zullen in hun tuin gezien hebben dat een kauw makkelijk bij pinda’s of vetbolletjes kon komen door het touw van het voedselnetje omhoog te trekken.

Van de kraaien wordt algemeen aangenomen dat de raaf de intelligentste is. De auteur constateert “dat we tegenwoordig weten dat raven de geestelijke prestaties bereiken van primaten en andere sociaal levende soorten zoals olifanten en dolfijnen”.

Het boek van Johan Boussauw gaat vooral over de talrijke anekdotes die over kraaiachtigen, en vooral over raven, al eeuwenlang de ronde doen in sprookjes en legendes, mythologie en volksgeloof. Hoe aardig ook om te lezen, het zijn voornamelijk sterke verhalen die uit onwetendheid zijn geboren, vaak met de dood en andere ellende in de hoofdrol.

Er schuilen ook (halve) waarheden in de verzinsels. De uitdrukking ‘stelen als de raven’ is ongetwijfeld ontstaan door de aantrekkingskracht van glimmende voorwerpen op kraaien. Het boek verhaalt over diverse voorvallen waarbij rijke mensen hun dure sieraden kwijt waren, daarvoor hun ondergeschikten verantwoordelijk hielden en ter dood brachten. Als dan later uit een kraaiennest de sieraden tevoorschijn kwamen, was het berouw uiteraard groot.

Sterke verhalen genoeg! Zoals het verhaal dat raven een rechterlijke organisatie kennen. Boussauw vond in de literatuur verschillende meldingen dat groepen raven bijeenkwamen, sommige met neerhangende kop, andere zaten er gewichtig bij als rechters. Na luidruchtige, soms dagenlang durende, bijeenkomsten werden soms raven ter dood veroordeeld en door de rest van de groep aangevallen en gedood. Houd je van dergelijke vertelsels, dan kan je je hart ophalen in deze ‘natuurhistorie’.

AdG, 20 november 2019
Prenzlau_Mitteltorturm_raaf
Volgens de overlevering werd (in de twaalfde eeuw) een schildknaap van een toren in het Noord-Duitse stadje Prenzlau (deelstaat Brandenburg) gegooid omdat hij een dure ring had gestolen. Later vond de Slavische vorst Primislav, de stichter van Prenzlau, de ring terug in een ravennest dat in een omgehakte eik zat. Vol wroeging liet hij uit het hout van de boom een beeld van een raaf maken en dat aan de toren bevestigen. Op de spits van de later gebouwde middelste muurtoren staat nog steeds een smeedijzeren vogel met een gouden ring in zijn snavel, die bekend staat als ‘der Rabe vom Mitteltorturm’.

Foto: Mitteltorturm Prenzlau, B. Liese