De wolf is terug!

De_wolf_is_terug

Auteurs
Dick Klees, Erwin van Maanen, Leo Linnartz,
Martin Drenthen, Michiel van der Weide

Foto’s
Dick Klees, Erwin van Maanen, Leo Linnartz,
Michiel van der Weide, Ger Meesters e.a.

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2019
Tweede, herziene druk
160 pagina’s, 15 x 21 cm
ISBN 978 90 2157 371 7
€ 17,50

De wolf is terug!

eng of enerverend

De laatste jaren verschijnen in de media steeds meer berichten over de terugkeer van de wolf in ons land. Wie herinnert zich niet de beelden en berichten van een sjokkende wolf door Drenthe of vertederende plaatjes van spelende wolvenwelpen?

Direct roeren dan vooral de tegenstanders van de teruggekeerde wolf de trom. In bepaalde kringen is hij niet welkom. Tijdens zijn zoektocht op weg naar een nieuw territorium kan hij zich te goed doen aan schapen en kalfjes. Bovendien is het beeld van de wolf dat we in onze jeugd hebben meegekregen in de sprookjes van Roodkapje en de wolf en de zeven geitjes in het collectief geheugen blijven hangen. Een nuchter en uitgebreid antwoord op vele vragen vinden we in De wolf is terug!

Een groep schrijvers behandelt in een logische volgorde eerst de beeldvorming, biologie, geschiedenis en terugkeer. Deze hoofdstukken zijn heel feitelijk en geeft de lezer die onbekend is met de materie veel informatie.

De laatste hoofdstukken stellen de vraag hoe je zelf tegen de terugkeer van de wolf aankijkt. Onbekendheid is een belangrijke oorzaak van weerstand tegen de aanwezigheid van wolven. Wanneer mensen beter geïnformeerd worden, blijken ze positiever tegenover de terugkeer te staan. In het Yellow Stone Park had de herintroductie van de wolf een veel grotere biodiversiteit tot gevolg. Prooidieren en wolven houden elkaar in evenwicht.

De afsluiting is filosofisch. Het bepaalt je bij vraag hoe jouw mens-natuurrelatie is. Beschouw je je nog steeds heerser van de schepping of ben je een tijdelijk onderdeel van een veel groter geheel? Het antwoord op zulke vragen beïnvloedt mede of je de terugkeer van de wolf wel of niet kunt accepteren.

Bij de Zoogdiervereniging heb ik nagevraagd hoe het met de huidige staat van de wolven in Nederland is. Op de Noord-Veluwe zien de terreinbeheerders nog steeds het paar met de vijf welpen en op de Midden-Veluwe loopt een alleenstaand vrouwtje rond.

Een minpuntje van de uitgave is de lichte kleur van de letters. Dat maakt de tekst soms moeilijk leesbaar. De foto’s, kaartjes en andere afbeeldingen zijn prachtig en ondersteunen de tekst. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de wolf, zeker een aanrader.

Tot slot een opmerking van persoonlijke aard: Wat is het toch jammer dat de toenmalige staatssecretaris Henk Bleker er een stokje voor gestoken heeft dat de Oostvaardersplassen en de Veluwe met elkaar verbonden werden. Het zou zo’n prachtig groot aaneengesloten gebied geworden zijn. De problemen met te grote aantallen grote grazers had de wolf prima kunnen oplossen.

Ko Katsman, 4 november 2019